Tantárgy neve, kódja: Idegen nyelv 2 - angol, GGEPBAN-IDANGOL2-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+2+0
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Idegen nyelv 1 - angol
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Tánczikné Dr. Varga Szilvia
Felelős tanszék: Nyelvoktatási és Nyelvvizsgaközpont
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
Szaknyelvi ismeretek, szakmai szókincs elsajátítása, nyelvtani ismeretek elmélyítése annak érdekében, hogy a hallgatók megtanulják a szakmai kommunikáció alapjait; megértsék és megértessék magukat munkahelyi szituációkban, mint például szakmai társalgásban/értekezleteken való részvétel, szakmai szövegek olvasása.
Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Szaknyelvi szókincs bővítése az alábbi témakörökben: különböző gépek részei, gépek tervezésével, gyártásával üzemeltetésével, javításával kapcsolatos kifejezések, a mobil gépek működése, szerkezeti egységei, matematikai szakkifejezések, mérőeszközök, a gépgyártásban használt anyagok, eljárások, technikák. Nyelvtani rendszerezés: szórend, igeidők, szóképzés, feltételes mód, passzív szerkezet. A szóbeli és írásbeli kommunikációhoz szükséges kifejezések elsajátítása: véleményalkotás, szakmai szituációkban, érvelés, prezentációk tartása, leírás, grafikonelemzés, véleménykifejtés.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A hallgató ismeri a gépészmérnöki a szakma szókincsét és kifejezéseit magyar és angol nyelven. Angol nyelvtudása eléri a képzéshez, az angol nyelvű szakirodalom megismeréséhez, a szakszövegek megértéshez, feldolgozásához, és a szakmai feladatok elvégzéséhez szükséges szintet, valamint a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges nyelvtudással rendelkezik.

Képességei:

A hallgató képes arra, hogy alkalmazza a megszerzett ismereteket, angol nyelven kommunikáljon szakmai kérdésekről és alkotó módon használja a gépészmérnöki szakma formális nyelvezetét. Képes összefüggő, szakmai szöveget alkotni írásban és szóban. Képes megérteni hosszabb, bonyolultabb szakmai témájú szövegeket. Képes az önálló ismeretszerzésre.

Attitűdje:

Törekszik arra, hogy olvassa az angol nyelvi szakirodalmat a gépészmérnöki szakterületen, folyamatosan fejlessze nyelvtudását és szakmai ismereteit.

Autonómia és felelősség:

Önállóan kommunikál és magabiztosan használja a nyelvet a legkülönbözőbb szakmai szituációkban.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az órákon való rendszeres részvétel és közreműködés, nyelvi kommunikációs feladatok megoldása. A hallgatók szakmai témájú beadandó feladatot, prezentációt (téma vagy cikk feldolgozása) készítenek és bemutatják az órán.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A tanár által kiadott nyomtatott és digitális anyagok

Kötelező irodalom:

Evans, V., Dooley J.,(2011)Career Paths - Mechanics: Student's Book, Express Publishing UK Ltd, ISBN: 1780986211,9781780986210 Loyd, C., & Frazier J. I (2011) Career Paths - Engineering: Student's Book, Express Publishing UK Ltd. 9781780980164.

Ajánlott irodalom: