Tantárgy neve, kódja: Gépelemek I., GGEPBAN-GEPELEM1-2

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Műszaki ábrázolás GJ
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Piros István Attila
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Piros István Attila , Vajda Zsuzsanna, Ivánovics Gergely, Csorba Béla István, Szabó Norbert
Ellenőrzésért felel: Csorba Béla István
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók az előadásokon megismerik a leggyakrabban használatos gépelemek fajtáit, ezek tervezési szempontjait, méretezési eljárásait. Az ismeretanyagot a laborokon alkalmazzák a számítási feladatok megoldása során.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

• Gépek- és gépelemek csoportosítása. • Műszaki- mérnöki számítások általános szempontjai. • Alapvető tervezéselméleti ismeretek. • Szilárdsági méretezés, ill. ellenőrzés alapjai statikus, dinamikus szemlélet. • Csavarkötések méretezése. Nyomatékok meneteknél. • Sikló- és gördülő csapágyak. Csapágyazások kialakítása, csapágyválasztás- és ellenőrzés. • Tengelyek méretezése, ellenőrzése. • Tengelykötések, erőzáró kötések, alakzáró kötések. • Hegesztett, forrasztott és ragasztott kötések elmélete és méretezése. • Vázszerkezetek kialakítása.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Az Smath felület megismerése és az összes számolási, és beadadndó feladat elkészítése ebben a rendszerben.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

1. ismeri a gépszerkesztés és tervezésmódszertan legelemibb módszereit és eljárásait, 2. ismeri a kifáradás jelenségét, az ismétlődő terhelésre való méretezés alapelveit, a hagyományos (biztonsági terület alapú) és új méretezési eljárások legfontosabb módszereit, ismerni a gépszerkezetek méretezésének, ellenőrzésének legfőbb alapelveit, 3. ismeri a kötések és kötőelemek legfontosabb típusait, azok működési elvét, erőjátékát, kiválasztási, méretezési, ellenőrzési módszereit, 4. ismeri a különböző sikló- és gördülőcsapágyak főbb jellemzőit és működési elvét, 5. ismeri a sikló- és gördülőcsapágyak tipikus tönkremeneteli módjait, azok kiváltó okait és elkerülésükhöz szükséges ellenintézkedéseket, 6. ismeri a hegesztett vázszerkezetek kialakítási módjait, méretezési és ellenőrzési módszereit, beleértve a kifáradásra, alakváltozásra való ellenőrzést

Képességei:

1. képes értelmezni, jellemezni és modellezni a gépészeti rendszerek szerkezeti egységeinek, elemeinek felépítését, működését az alkalmazott rendszerek kialakítását és kapcsolatát, 2. alkalmazni tudja a gépészeti tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit, 3. képes egyszerűbb mechanikai modellek megalkotására (a szükséges absztrakciókkal és elhanyagolásokkal), 4. képes egyszerűbb sikló- és gördülőágyazások geometriai és alapvető szilárdsági méretezését elvégezni, 5. képes a gördülő csapágyazások élettartamát meghatározni, a szükséges kenőanyagot kiválasztani, egyszerűbb konstrukcióba megfelelő csapágyat választani, 6. képes a legfontosabb anyaggal, erővel és alakkal záró kötéseket (beleértve a tengelykötéseket is), kötőelemeket kiválasztani, méretezni, ellenőrizni, 7. képes tengelyek szilárdsági ellenőrzésére, a konstrukciós méretek megválasztására a statikus terhelésre 8. képes a szakirodalom (beleértve az internetes forrásokat) önálló tanulmányozására, a katalógusok és tervezési segédletek használatára, 9. a fentebb felsoroltak felhasználásával (és más tárgyakban szerzett tudását is beépítve) képes egyszerűbb tervezési feladatok elvégzésére, kivitelezésére, beleértve annak dokumentálását és műszaki rajzokkal történő interpretálását is.

Attitűdje:

1. együttműködik az ismeretek bővítése során az oktatóval és hallgató társaival, 2. folyamatos ismeretszerzéssel bővíti tudását, 3. nyitott az információtechnológiai eszközök használatára, 4. törekszik a pontos és hibamentes feladatmegoldásra.

Autonómia és felelősség:

1. önállóan végzi az egyszerű mechanikus szerkezetek tervezési feladatainak és/vagy megoldandó problémáinak végig gondolását és adott források alapján történő megoldását, integrálva és felhasználva a más tárgyakban korábban vagy párhuzamosan szerzett tudását is, 2. nyitottan fogadja a megalapozott kritikai észrevételeket, 3. gondolkozásában a rendszerelvű és komplex (a lehető legtöbb szempontot figyelembe vevő) megközelítést alkalmazza, 4. munkáját egy (leendő) mérnökhöz illő felelősséggel, lelkiismeretesen végzi.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során 3 db, 20-20 pontos zh. íratásával és 2 db 20-20 pontos feladattal ellenőrizzük a megszerzett tudásszintet. Minden egyes részből a megszerezhető pontszámoknak minimum a felét (10 pont) kell teljesíteni, eredménytelen zh. esetén pót zárthelyi írására adunk lehetőséget. A 2. zh.-t az a hallgató írhat, aki a tervezési feladat beadását határidőre elfogadható szintűen teljesítette.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: