Tantárgy neve, kódja: Pneumatikus irányítástechnika, GGEPBAN-PNEUIRAN-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Kővári Attila
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a pneumatikus rendszerek működését, felépítését és alkalmazási lehetőségeit.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Pneumatika alapjai, pneumatikus végrehajtó szervek, pneumatikus útszelepek, mennyiség és nyomásirányító szelepek. Pneumatikus logikai elemek. Elektropneumatika alapjai.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Pneumatikus kapcsolások összeállításának megismerése, alapkapcsolások működésének elsajátítása, elektropneumatikus vezérlések készítése, tervezési feladat.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Átfogóan ismeri a műszaki szakterület tárgykörének alapvető tényeit, irányait és határait. Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a szakterületéhez kötődő fogalomrendszert, a legfontosabb összefüggéseket és elméleteket. Alapvetően ismeri a géptervezési elveket és módszereket, gépgyártástechnológiai, irányítástechnikai eljárásokat és működési folyamatokat. Átfogóan ismeri az alkalmazott munka- és erőgépek, gépészeti berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeit. Képes az adott műszaki szakterület legfontosabb terminológiáit, elméleteit, eljárásrendjét alkalmazni az azokkal összefüggő feladatok végrehajtásakor. Képes rutin szakmai problémák azonosítására, azok megoldásához szükséges elvi és gyakorlati háttér feltárására, megfogalmazására és (standard műveletek gyakorlati alkalmazásával) megoldására. A megszerzett informatikai ismereteket képes a szakterületén adódó feladatok megoldásában alkalmazni. Képes műszaki rendszerek és folyamatok alapvető modelljeinek megalkotására. Képes alkalmazni a gépészeti rendszerek üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki előírásokat, a gépek, gépészeti berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit. Képes a gépészeti meghibásodások diagnosztizálására, az elhárítási műveletek kiválasztására, javítástechnológiai feladatok megoldására - Vállalja és

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Elméleti anyagból zárthelyi dolgozat 40 pont (minimum 20), gyakorlati feladatokból 3x15 pont; tervezési feladat 15 pont.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

6 pneumatikus munkaállomás, 6 PLC-s munkaállomás, 6 számítógépes szimulációs munkaállomás.

Kötelező irodalom:

Veres Gy.: Hidraulika és pneumatika, Pannon Egyetem, 2012. (https://dtk.tankonyvtar.hu/handle/123456789/3243)

Ajánlott irodalom:

Kéri J.: Pneumatika érthetően, IndusTech. Kft., 2019. ISBN: 978-615-004121-6 Hegedűs Z.: Ipari rendszertechnika I. KF GAMF Kar, 2005. Csernyánszky I.:Pneumatikus irányítástechnika. Irányítóelemek megválasztása. Jegyzet, GAMF Nyomda, 1992.