Tantárgy neve, kódja: Műszaki Informatika, GGEPBAN-MUSZINFO-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pintér István
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Kósa János Árpád , Koszna Ferenc
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja az informatika alapfogalmainak megismertetése és a tanultak alkalmazása műszaki feladatok megoldására.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Számítógép és a külvilág kapcsolata. Elektrotechnikai mérések számítógép alkalmazásával. Számítástechnika és az információtechnológia kapcsolata. Az informatika feladatai. Számábrázolások (számrendszerek, fixpontos, lebegőpontos, BCD). Megjelenítő kódolás. Jel, digitalizálás. A/D és D/A átalakítók A logikai műveletvégzés alapjai (logikai függvények, realizálás programozható logikai vezérlőkkel). Az elektronikus digitális számítógép, algoritmusok, adatszerkezetek, programok. Számítógépek és perifériák. Az operációs rendszerek alapfogalmai.Számítógépes irodatechnikai alkalmazások. Szimulációs programok. MATLAB alkalmazása.


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudás: átfogóan ismeri a gépészeti szakterülethez szervesen kapcsolódó információtechnológiai szakterületek alapjait, azok határait és követelményeit.képesség: képes megérteni és használni szakterületének jellemző szakirodalmát, számítástechnikai, könyvtári forrásait; a megszerzett informatikai ismereteket képes a szakterületén adódó feladatok megoldásában alkalmazni.attitűd: nyitott az informatikai eszközök használatára, törekszik a gépészeti szakterülethez tartozó szoftverek megismerésére és alkalmazására, legalább egy ilyen programot készségszinten ismer és kezel.autonómia és felelősség: figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai, technológiai és adminisztrációs változásokat.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlaton maximum kapható 40 pont és az előadás ZH-ja után kapható 60 pont összeadódik. Együttesen a vizsgára bocsáthatóság feltétele minimum 50 pont.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli, de a tárgyból megajánlott vizsgajegy is adható az érvényes TVSz szerint.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Dr. Nyakóné dr. Juhász Katalin, Dr. Terdik György, Biró Piroska, Dr. Kátai Zoltán: Bevezetés az Informatikába, www.tankonyvtar.hu, 2011.

Ajánlott irodalom:

Stoyan Gisbert: MATLAB - Numerikus matematika - Mérnököknek és programozóknak. Egyetemi jegyzet, Typotex Kiadó, 2007, ISBN: 9789639664418 Stoyan Gisbert (szerk.): Numerikus módszerek, grafika, statisztika, eszköztárak. TypoTex kiadó, 2011. ISBN: 978-963-2794-40-2