Tantárgy neve, kódja: CNC technológia II., GGEPBAN-CNCTECH2-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+2
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + CNC-technológia I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Vaczkó Dániel
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Vaczkó Dániel
Tárgy oktatásának célja:
Esztergaközpontokra, 3D és 5D marógépekre történő technológiai tervezés menete, lehetőségei. Ilyen típusú gépek főbb részeinek, egységeinek, alkalmazott irányítástechnikai elemeinek a bemutatása.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Esztergaközpontokra, 3D és 5D marógépekre történő technológiai tervezés menete, lehetőségei. Ilyen típusú gépek főbb részeinek, egységeinek, alkalmazott irányítástechnikai elemeinek a bemutatása. Technológiai tervezés „C” tengelyes és ellenorsóval rendelkező CNC vezérlésű esztergákra. Polárkoordináta interpoláció, hengerinterpoláció, spline interpoláció, NURBS interpoláció áttekintése és alkalmazása. Műhelyszintű (párbeszédes) programozás fő lépései. CNC gépeken történő mérések eszközei, elemzése, értelmezése, bemutatása. A CAM szoftverrel generált programok futtatása ipari környezetben. Paraméteres és makro programozás alapjai. Paraméteres programozással megoldott feladatok áttekintése.Ipari robotok szerkezeti kialakítása fő részei (hajtás, megfogó szerkezet, érzékelők stb.).


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A félév során használatos CNC gépek és hozzá kapcsolódó eszközök bemutatása, a kezeléssel kapcsolatos munkavédelmi előírások ismertetése. Mintafeladatok gyártása a „C” tengelyes és ellenorsóval rendelkező CNC vezérlésű esztergákon. CNC gépek kezelése. Szerszámbemérés és munkadarab nullpont felvétel önállóan, felügyelet mellett. Modellezési feladat „RE” technika felhasználásával (2-3 fős csoportokban). A paraméteresen elkészített feladat prezentációja. Paraméteresen leprogramozott alkatrészek gyártása.

Képességei:

A hallgatók képesek a CNC gépek kezelésére, technológiai tervezésre, interpolációs módszerek alkalmazására, műhelyszintű programozásra, CAM szoftverek használatára, paraméteres és makro programozásra.

Attitűdje:

A hallgatók elkötelezettek a precíz és pontos munkavégzés iránt, nyitottak az új technológiák és innovációk elsajátítására a CNC technológia és ipari robotika területén. Készséggel dolgoznak együtt csoporttársaikkal, és aktívan részt vesznek a közös projektekben. Felelősségteljesen állnak hozzá feladataikhoz, figyelnek a munkavédelmi előírások betartására és mások biztonságára a műhelyben, törekedve a minőségi munka elvégzésére.

Autonómia és felelősség:

A hallgatók önállóan kezelik és karbantartják a CNC gépeket, megoldják a felmerülő technikai problémákat, és elvégzik a szerszámbemérést és a munkadarab nullpont felvételét. Felelősek a paraméteres programok helyes elkészítéséért és bemutatásáért, valamint a modellezési feladatok és azok csoportos prezentálásáért. Biztosítják a gyártási folyamatok minőségét és hatékonyságát, betartják a munkavédelmi előírásokat, és figyelnek a műhelyben dolgozó társaik biztonságára. Szükség esetén segítséget kérnek és konzultálnak szakmai kérdésekben.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félévközi 1 zárthelyi megírása kötelező. Pótlására a szorgalmi időszakban egy alkalommal van lehetőség. A zárthelyi időtartama 60 perc, maximális pontszám 100 pont. Az elégséges szint 50 pont, a közepes 61 pont, a jó 76 pont, a jeles 86 pont. A dolgozat CNC programírást és elméleti kérdéseket is tartalmaz. A gyakorlati jegy megállapítása a zárthelyi dolgozat alapján történik, de érvényes gyakorlati jegyet az a hallgató nem kaphat, akinek a szorgalmi időszak végéig programozási feladatát nem fogadtuk el. A félév során három programozási feladatot kell elkészíteni (ellenorsós esztergára, „C” tengelyes feladatot, paraméteres programozással megoldható). A feladatokat személyesen lehet beadni a gyakorlatvezetőknek és válaszolni kell a feladat elkészítésével kapcsolatban feltett kérdésekre.
Vizsgakövetelmények:

Gyakorlati jegy

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az NCT vezérlések számítógépes szimulációs programja.Az NCT eszterga és maró vezérlés programozásának és kezelésének leírása.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Dr. Boza Pál: CNC-TECHNOLÓGIA és -PROGRAMOZÁS, Jegyzet 2008. H-379.Dr. Boza Pál, Burunyi Pál: CNC Forgácsolás 1 CNC Programszerkesztés, CNC Forgácsolás 2 CNC Gépkezelés. Tankönyv, NSZFI 2007. Budapest. (ISBN 978 96 3746 967-1 ö).Dr. Boza Pál, Dr. Pintér József: Digitális Tankönyvtár http://www.tankonyvtar.hu (Gyártásautomatizálás).Ajánlott irodalom: Michael Fitzpatrick: Machining and CNC Technology, 2005 by the Mc.Graw. Hill (Higher Education). Dr. Mátyási Gyula: CNC technológia és programozás.

Ajánlott irodalom: