Tantárgy neve, kódja: Gyártórendszerek és eszközök, GLOGBAN-GYARRESZ-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+1+0
Kreditérték: 4
Elmélet: 67 %
Gyakorlat: 33 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Logisztikai alapismeretek
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Zsolt Ferenc
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók egy készüléktervezési ciklust sajátítsanak el, valamint megismerkedjenek a szerszámgépek felépítésével.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Trendek a járműgyártásban, gazdasági kérdések, forgácsolási folyamatok. Gyártórendszer fogalma, feladata, fejlődéstörténete. Szerszámgép fogalma, kapcsolatrendszere. Szerszámgépek mozgásjellemzői, fő funkcionális egységei. Szerszámgépek mozgás- és energiaátviteli rendszere. Főhajtóművek konstrukciós és terhelhetőségi jellemzői. Mellékhajtóművek. NC gépek mellékhajtási jellemzői. Szerszámgépek statikai rendszere. Egyetemes csúcseszterga, egyetemes marógép. Egyetemes fúrómű, köszörűgépek. Fogazógépek. Szerszámgépek automatizálásának módozatai, szintjei. A mechanikus, ütközős programvezérlésű és másoló irányítás elve és szerszámgépei. Számirányítás elve, szerszámgépei: esztergaközpontok, fúró-maró központok. Ipari robotok. A gyártóeszközök helye és szerepe a gépgyártásban. A munkadarab-befogó készülékek feladata és szerkezete. A készülékezés gazdaságossága. A helyzetmeghatározás. Bázisok, bázismegválasztási hibák. Az ütköztetés fogalma és fokozatai. Az ütköztetés készülékelemei és szerkezetei. A munkadarab-befogó készülékek tervezésének metodikája. Kapcsolat az alkatrész-műveletterv és a készülékszerkesztési kérőlap között. Egyéni készüléktervezési feladatok kiadása. A központosítás fogalma és fokozatai. A központosítás készülékelemei és szerkezetei. A tájolás fogalma, módozatai és gyakorlati megoldásai. Túlhatározás. Támasztás, támaszok. Munkadarab-befogó készülék szerkesztési mintapélda bemutatása. Bázismegválasztási hiba felismerése. Feladatkonzultáció. A munkadarabok szorításának alapelvei. Szorítási módok és csoportosításuk


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a számítógépes kommunikációt, a szakterület fontosabb alkalmazói szoftvereit. Képes integrált ismeretek alkalmazására a közlekedés, a mobilgépek, a folyamatelmélet, az ipari termelési folyamatok, az elektronika, és informatika szakterületeiről. Képes önálló tanulás megtervezésére, megszervezésére és végzésére. Képes a megszerzett informatikai ismereteket a közlekedés és szállítás szakterületén adódó feladatok megoldásában alkalmazni. Képes ismereteit alkotó módon használva munkahelye erőforrásaival hatékonyan gazdálkodni. Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során két zárthelyi-dolgozatot kell megírni, valamint egy feladatot kell kidolgozni, amelyet a gyakorlatokon konzultálunk folyamatosan. A ZH-k a 6. ill. 11. héten zajlanak.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli és szóbeli részből tevődik össze. Az a hallgató teljesíti sikeresen a tantárgyat, aki a vizsgán elért összpontszámból eléri az elégséges szintet, azaz az 50%-ot.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

-

Kötelező irodalom:

HORVÁTH, M.: Gépgyártástechnológia. 45018. Műegyetemi Kiadó, 1995.; LÓPEZ, L., N., LAMIKIZ, A.: Machine Tools for High Performance Machining. ISBN 978-1-84800-379-8. Springer, 2010.; Isel katalógus; NCT Katalógus; Filus K. – Szabó B.: Készülékszerkesztés I. GAMF-jegyzet, 1997. (H-189); Filus K.: Készülékszerkesztés II. GAMF-jegyzet, 1997. (H-271); H. E. Grant: Munkadarab-befogó készülékek. Példatár. MK, Bp., 1970.; Gépgyártási készülékek. Szabványgyűjtemény, MSZH, Bp., 1976.; Dr. Szabó A.: CNC-gépek felszerszámozása. Ok

Ajánlott irodalom: