Tantárgy neve, kódja: Járművek és mobilgépek I., GLOGBAN-JARMMOG1-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+2+0
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Logisztikai anyagmozgató és szállító berendezések
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kondor István Péter
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célkitűzése, hogy a hallgatók megismerkedjenek a járművek főbb részegységeivel és azok funkcióival, valamint az alapvető járműdinamikai jelenségekkel.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Alapfogalmak és a járműtervezés folyamata. Gumiabroncs alapvető tulajdonságai. Karakterisztikák. Paraméterek hatása. Közúti járművek karosszéria kialakításai és azok jellemzői valamint menetdinamikára gyakorolt hatásuk. Közúti járművek futóműve, kormányzása. Futómű geometriai és kinematikai paraméterek és azok hatásai. Gyakori futómű típusok és jellemzőik. Kormányzási típusok. Kormányzás folyamata. Jármű lengéstani viselkedése, rugók, lengéscsillapítók. Fékrendszer feladata, működése. Fékrendszer típusok és jellemzőik. Fékrendszert jellemző fontos paraméterek, karakterisztikák és ezek hatásai. Belsőégésű motorok és alrendszereiknek funkciói, kialakításuk, jellemzőik. Működésük elvi alapjai, körfolyamatok, mechanizmusok, keverékképzés, vezérlés.


Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Átfogóan ismeri a műszaki szakterület tárgykörének alapvető tényeit, irányait és határait. Ismeri a logisztikai folyamatokat, azok lebonyolításának módjait, technikai lehetőségeit. Ismeri a logisztikai folyamatok megvalósítására alkalmas járművek és géprendszerek működési elveit, szerkezeti jellemzőit. Ismeri a logisztikai folyamatokat megvalósító járművek és mobil gépek üzemeltetési, fenntartási rendszereit. Képes felismerni az ipari termelési és gazdasági rendszerekben a közlekedési, szállítási, anyagmozgatási folyamatot, a logisztikai rendszer megvalósításához szükséges eszközigényeket. Képes a logisztikai rendszerek üzemeltetésének megszervezésére, lebonyolítására, irányítására. Képes a logisztikai rendszerek egyes részleteinek tervezésével, gyártásával és javításával, illetve ezek szervezésével kapcsolatos mérnöki alapfeladatok elvégzésére.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során két zárthelyi dolgozat kerül megírásra. A zh-kon a hallgatóknak külön-külön 50% felett kell teljesíteni az elégséges osztályzat eléréséhez. Amennyiben ez teljesül, az érdemjegy a két zh jegy átlagából képződik.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

CooSpace-re feltöltött anyagok.

Kötelező irodalom:

Zobory I. – Gáti B. – Kádár L. – Hadházi D.: Járművek és Mobilgépek I., Typotex Kiadó, 2012, ISBN 978-963-279-592-8

Ajánlott irodalom: