Tantárgy neve, kódja: Szerszámgépek, GGEPBAN-SZERSZGE-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+1
Kreditérték: 4
Elmélet: 67 %
Gyakorlat: 33 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: 100 kr
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Zsolt Ferenc
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Dr. Kovács Zsolt Ferenc
Tárgy oktatásának célja:
A Szerszámgépek. c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az ipari technológiákban használatos szerszámgépeket, gyártórendszereket és eszközöket, azoknak szimulációs lehetőségeit.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Trendek a járműgyártásban, gazdasági kérdések, forgácsolási folyamatok. Gyártórendszer fogalma, feladata, fejlődéstörténete. Szerszámgép fogalma, kapcsolatrendszere. Szerszámgépek mozgásjellemzői, fő funkcionális egységei. Szerszámgépek mozgás- és energiaátviteli rendszere. Főhajtóművek konstrukciós és terhelhetőségi jellemzői. Mellékhajtóművek. NC gépek mellékhajtási jellemzői. Szerszámgépek statikai rendszere. Egyetemes csúcseszterga, egyetemes marógép. Egyetemes fúrómű, köszörűgépek. Fogazógépek. Szerszámgépek automatizálásának módozatai, szintjei. A mechanikus, ütközős programvezérlésű és másoló irányítás elve és szerszámgépei. Számirányítás elve, szerszámgépei: esztergaközpontok, fúró-maró központok. Ipari robotok. Rugalmas gyártócellák, gyártórendszerek. Rapid Prototyping elve, gépek típusai és felépítésük. CNC szerszámgépek pontossági vizsgálatai. Végesem elemes analízisek


Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A hallgató képes felismerni és alkalmazni az előző tantárgyakban tanult folyamatokat (Mechanika, Anyagtan, Gépelemek) és azt felhasználva alkalmazni (merevségi számítások, méretezés, az anyagban lezajló folyamatok, stb.) tudja a szerszámgépek rendszerében. Képes szimulációs technológiák alkalmazásával technológiai folyamatok elemzésére (beleértve a gazdasági jellemzőket is), szerszámgépek megválasztására és annak alkalmazására az iparban.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév közben két zárthelyi dolgozat kerül megírásra. Ezeket külön-külön legalább 50%-ra kell teljesíteni. A zárthelyik időpontját és helyszínét a tárgy oktatói egyeztetik a hallgatókkal a félév közben (Várhatóan a ZH-k a 6-ik és a 11-ik héten vannak). A félév során egy feladatot kell beadni (elektronikusan egyeztetve az oktatóval), amelyet legalább 50%-ra kell teljesíteni. A második hiányzástól kezdve hiányzásonként 5%-5% kerül levonásra a ZH-ból és a feladatokból egyaránt.
Vizsgakövetelmények:

.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Coospace-re feltöltött gyakorlati segédanyagok

Kötelező irodalom:

[1] HORVÁTH, M.: Gépgyártástechnológia. 45018. Műegyetemi Kiadó, 1995.[2] LÓPEZ, L., N., LAMIKIZ, A.: Machine Tools for High Performance Machining. ISBN 978-1-84800-379-8. Springer, 2010.[3] Isel katalógus[4] NCT Katalógus

Ajánlott irodalom: