Tantárgy neve, kódja: Általános géptan, GGEPBAL-ALGEPTAN-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Anyagismeret G1
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth László
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
Az Anyagismeret G2 tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a fémes anyagok mechanikai tulajdonságjellemzőinek megváltoztatási lehetőségeit, a felhasználás szempontjából a legmegfelelőbb értékek beállítása, alkatrészek anyagmegválasztásának elvégzése.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Acélok egyensúlyi és nem-egyensúlyi szövetszerkezetei, tulajdonságok. Hőkezelés hatása az acélok mechanikai tulajdonságaira (edzés, megeresztés, normalizálás, lágyítás). A széntartalom hatása az acélok tulajdonságaira. Ötvöző és szennyező elemek hatása. Hidegalakítás hatása a fémek mechanikai tulajdonságaira. A keményedés vizsgálata, fémtani magyarázata. Acélok csoportosítása és jelölési rendszere. Általános rendeltetésű gépacélok, jól hegeszthető acélok, acél finomlemezek alakítás céljára. Nemesíthető acélok, rugó acélok, nitridálható acélok. Nemesíthető acélok hőkezelése. Felületi edzések. Betétben edzhető acélok. Korrózióálló, saválló és hőálló acélok. Hidegalakító-, a melegalakító-, a műanyag alakító szerszámacélok és gyorsacélok jellemzése, jelölése, ötvözők szerepe, anyagmegválasztása, hőkezelése. Öntöttvasak csoportosítása, szövetszerkezete jellemzése. Színesfémek és ötvözeteik. Könnyűfémek és ötvözeteik. Kompozitok, kerámiák.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A hallgató képes legyen felismerni és alkalmazni az előző tantárgyakban tanult folyamatokat (Anyagismeret G1, Kémia, Fizika) és azt felhasználva alkalmazni az anyagválasztásban. A hallgató elsajátítja az anyagismeret tárgyköréhez tartozó fogalomrendszert, a legfontosabb összefüggéseket és elméleteket, képes az adott műszaki szakterület terminológiáit, elméleteit alkalmazni az azokkal összefüggő feladatok végrehajtásakor. Megszerzett műszaki ismeretei alkalmazásával törekszik a megfigyelhető jelenségek minél alaposabb megismerésére, törvényszerűségeinek leírására, megmagyarázására. Felelősséggel vallja és képviseli a mérnöki szakma értékrendjét, nyitottan fogadja a szakmailag megalapozott kritikai észrevételeket.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során az előadásokon 1 db 100 pontos ZH íratásával ellenőrizzük a megszerzett tudásszintet., ha a ZH összpontszáma nem éri el az 50 pontot, akkor 1 db. 100 pontos pót zárthelyi írására adunk lehetőséget. A vizsgára bocsátás feltételei: a zárthelyi dolgozat összpontszáma, vagy a pót zárthelyi eredménye legalább 50 pont legyen.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A vizsga írásbeli részének a hallgató kérésére elfogadjuk a tárgyfélévben a szorgalmi időszakban megírt zárthelyik, ill. pót zárthelyi eredményét. A szóbeli vizsgán az írásbeli eredményhez képest egy jegyet lehet javítani. A csak vizsgára jelentkezők értékelése szóbeli vizsga alapján történik, ha max. közepessel megelégszik, egyébként írásbeli számonkérés is szükséges. A szóbeli vizsgán minden nagyobb anyagrész legalább elégséges szintű tudása szükséges az eredményes vizsgajegy megszerzéséhez.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

www.tankonyvtar.hu Balla Sándor, …: Anyagismeret (2012), 74-150 old. Balla Sándor, …: Járműszerkezeti anyagok és technológiák I (2012), 1-73 old.Dr. Végvári Ferenc: Gépipari technológiák II. Hőkezelés H-303, Kecskemét, 1999.Dr. Szabadits Ödön: Acélok, öntöttvasak, MSZT Szabványkiadó, Bp. 2005.Dr. Smóling Kálmán: Szerkezeti acélok kézikönyve MSZ Szabványkiadó Bp. 1988.Dr. Smóling Kálmán: Szerszámacélok kézikönyve MSZ Szabványkiadó Bp. 1988.

Ajánlott irodalom: