Tantárgy neve, kódja: Alakító technológiák elmélete, GGEPMAL-ALAKITOT-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 20
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Weltsch Zoltán
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Béres Gábor József
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
Az Alakító technológiák elmélete tárgy célja, hogy a gépészmérnök hallgatók megismerjék a fémes anyagokat képlékenyalakító technológiákkal gyártó eljárások elvét, továbbá a végtermék és a technológiai körülmények által definiált feltételek közötti kapcsolatot. Tudomást szerezzenek az így készült munkadarab tulajdonságairól és az alkalmazott technológia sajátosságairól, illetve képesek legyenek átlátni a gyárhatóság, illetve szorosan ehhez kapcsolódóan az ébredő feszültségek és alakváltozások fogalmait.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A képlékeny alakváltozás folyamatának kontinuummechanikai alapegyenletei. A feszültség- és az alakváltozás-állapot jellemzése. Összefüggés a feszültségek és az alakváltozások között; anyagtörvények. Képlékenységi feltételek térbeli és síkbeli feszültségi állapotban. Képlékenységi elméletek, rugalmas-képlékeny test anyagegyenletei (Lévy-Mises, Prandtl-Reuss, Hencky). Képlékeny keményedés. Izotrop, anizotróp és kinematikus keményedési modellek. Energia- és szélsőérték tételek.Fémek és ötvözetek képlékeny alakváltozásának mechanizmusai. A képlékeny anyagi viselkedés jellemzői.Képlékenységtani feladatok (feszültség és alakváltozási állapot) vizsgálatához szükséges különböző elméleti (alsó- és felső szélsőérték tételek, átlag feszültség módszer) és numerikus (végeselemes) módszerek. Technológiai folyamatok elemzése és optimalizálása. Az anyagi és geometriai nemlinearitások végeselemes kezelése. A képlékenységtani feladatok végeselemes megoldási módszerei. Végeselemes modellalkotás anyagi és geometriai nemlineáris feladatok esetén.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A tárgyat teljesítő hallgatók alkalmasak lesznek a korszerű alakító technológiákat igénylő fejlesztési feladatok értelmezésére, elvégzésére. Képességet szereznek a fémek képlékenyalakításához kapcsolódó műszaki rendszerek és folyamatok alapvető modelljeinek megalkotására.Részletesen ismeri a műszaki dokumentáció készítésének szabályait.Széles körű elméleti és gyakorlati felkészültséggel, módszertani és gyakorlati ismeretekkel rendelkezik az összetett gépészeti rendszerek és folyamatok tervezéséhez, gyártásához, modellezéséhez, üzemeltetéséhez és irányításához.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:

Vizsgakövetelmények:

Szóbeli vizsgafelelet, amely gyakorlati számpélda megoldását is tartalmazhatja, minimum 50%-os megfeleléssel.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Képlékenyalakító műhely;Lemezalakító laboratórium

Kötelező irodalom:

Gál Gaszton, Dr. Kiss Antal, Dr. Sárvári József, Dr. Tisza Miklós: Képlékeny hidegalakítás, Nemzeti Tankönyvkiadó 2010;Voith Márton: A képlékenyalakítás elmélete - nagy alakváltozások tana, Miskolci Egyetemi Kiadó 1998.William F. Hosford, R., Caddell, M.: Metal Forming Mechanics and Metallurgy Cambridge University Press, 2014, ISBN 9781107670969Avitzur, B.: Metal Forming. Processes and analysis McGraw Hill.1968 ISBN-13: 978-0070025103Béda, Gy., Kozák I., Verhás J.: Kontinuum-mechanika. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1986. ISBN: 963-10-5862-X

Ajánlott irodalom: