Tantárgy neve, kódja: Alakító szerszámok tervezése, GGEPMAL-ALAKSZER-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 20
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: szerszám- és célgéptervező, -gyártó specializáció
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Weltsch Zoltán
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Béres Gábor József
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
Az Alakító szerszámok tervezése tárgy célja, hogy a gépészmérnök hallgatók megismerjék a fémes anyagokat képlékenyalakító eljárásokkal gyártó szerszámok tervezési szempontjait, működéséi elvét, továbbá a végtermék és a szerszámkonstrukció közötti kapcsolatot. Tudomást szerezzenek a munkadarab tulajdonságainak és a szerszámgeometria kapcsolatáról, illetve a gyárhatóság véges elemes előre becslési lehetőségeit.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Technológia helyes konstrukciós elemzések a szerszámtervezéskor. Lemezalakító technológiák lépéstervének kidolgozása. A munkadarab konstrukciós terve és gyártásának folyamattervezése. Szerszámok aktív alakdó felületeinek definiálása, szerszámház és kiegészítő elemeinek 3D tervezése és a tervezés módszertana. Mozgó szerszámok kinematikai analízise. Technológia specifikus szerszámtervezési feladatok (pl. rugós működtetésű szerszámelemek mozgásának tervezése). Présgépek működési specifikációi és hatásuk a szerszámmozgásokra. Speciális és egyedi szerszámok tervezése. Kis sorozatú szerszámok tervezése és gyártási lehetőségei. Szimulációs környezet definiálása véges elemes szoftverek segítségével: elmélet, hálózás, anyagjellemzők (folyásgörbe, folyási feltétel és tönkremeneteli kritérium) megadása. Szimulációk futtatása és elemzése: feszültségek, alakváltozások, alakító erők, geometria, tönkremenetel elemzése.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A hallgatók képesek lesznek korszerű alakító szerszámok tervezésére, valamint képesek lesznek döntést hozni a fejlesztési feladatok megoldásához szüksége szerszámozás kérdéskörében.Képes integrált ismeretek alkalmazására a gépek, a gépészeti berendezések, rendszerek és folyamatok, a gépipari anyagok és technológiák, valamint a kapcsolódó elektronika és informatika szakterületeiről.Képes eredeti ötletekkel gazdagítani a gépészeti szakterület tudásbázisát.Munkája során vizsgálja a kutatási, fejlesztési és innovációs célok kitűzésének lehetőségét és törekszik azok megvalósítására.Törekszik a fenntarthatóság és energiahatékonyság követelményeinek érvényesítésére.Törekszik szakmailag magas szinten önállóan vagy munkacsoportban megtervezni és végrehajtani a feladatait.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Szerszámtervezési és szimulációs feladat elfogadható szintű teljesítése.
Vizsgakövetelmények:

Szóbeli vizsgafelelet, amely gyakorlati számpélda megoldását is tartalmazhatja, minimum 50%-os megfeleléssel.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Képlékenyalakító műhely.

Kötelező irodalom:

1. Oehler, G.: Vágó-, sajtoló- és húzószerszámok. Springer-Verlag, Berlin-Heidelberg, 1966.2. Hack, E., Smólig, K., Jaszovszky, S.: Szerszámkészítés. Műszaki könyvkiadó. Budapest 1981. ISBN 963-10-3769 X3. Z. Marciniak, J.L Duncan, S.J. Hu: Mechanics of Sheet Metal Forming, Butterwworth-Heinemann, 2002

Ajánlott irodalom: