Tantárgy neve, kódja: Alkalmazott automatizálás, GGEPMAL-ALKAAUTO-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 3
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Farkas Attila Ferenc
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Kovács Lóránt , Dobján Tibor
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
Az alkalmazott automatizálás című tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az ipari technológiákban használatos számítógépes rendszereket, annak gazdasági jellemzőit.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Az előadások során a hallgatók megismerkednek a SCADA rendszerek alapjaival, a SCADA rendszerek alapvető funkcióival és építőelemeivel (szabályzási körök, kapcsolat a folytonos és a digitális világ között: analóg jelek digitalizálása, digitális jelek átalakítása analóggá, a digitális jelek továbbításának rendszertechnikai áttekintése (pont-pont összeköttetések), infokommunikációs hálózatok és rétegeik). LabVEW programozás gyakorlatra tesznek szert. Rövid áttekintést kapnak a robottechnikai alapismeretekből, a Nemzetközi Robotszövetség (IFR) osztályozási rendszere szerinti robotalkalmazási területek főbb jellemzőiről, alkalmazástechnikai megközelítésben. Megismerkednek a korszerű robotbiztonság technikai lehetőségeivel és a vonatkozó szabványokkal, előírásokkal. A robotprogramozás hagyományos és új lehetőségeinek bemutatása mellett a hallgatók betekintést kapnak arról, hogy az Ipar 4.0 és a mesterséges intelligencia (AI) milyen irányokat adott a robotfejlesztéseknek, melyek a rendszerszemléletű robotosítás aktuális kommunikációs lehetőségei.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A tantárgyat teljesítők alkalmasak lesznek felmérni különböző ipari feladatok robotosításának és felügyeleti rendszerének lehetőségét, az ipari robotok alkalmazásában a lehetőségeket és a jelenlegi korlátokat reálisan értékelni.Ismeri és érti a műszaki szakterület ismeret- és tevékenységrendszerének alapvető tényeit, határait és a fejlődés, fejlesztés várható irányait.Képessé válnak ipari robot gyártókkal, automatizálási szakemberekkel való kompetens szakmai kommunikációra, fejlesztési projektekbe való bekapcsolódásra.Képesek lesznek ipari robotok alkalmazásának üzemi bevezetésében tanácsadói, annak döntés-előkészítési munkafolyamataiban való kompetens részvételre.Alkalmassá válnak ipari robotok üzemeltetési feladatainak ellátására, az ahhoz kapcsolódó részletes szakismeretek hatékony elsajátítására.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
1 db beadandó (LabVIEW programozás és egyben mérési jegyzőkönyv, 45%)1 db multiple choice teszt (55%)
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

3 db ABB robot munkaállomás, LabVIEW licensz

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:Palotás, B. Farkas, A.: CAD/CAM rendszerek a hegesztésben. GlobeEdit, Saarbrücken, (2016) ISBN: 978-3-330-80646-7 pp. 86-148.Farkas A: A mesterséges intelligencia szerepe a hegesztés robotosításában. 26. Hegesztési Konferencia, Budapest, 2012. május 10-12. ISBN: 978-615-5018-28-2 pp. 45-51.Ajánlott irodalom:Siciliano, B., Kathib, O ed.: Springer Handbook of Robotics; 2th edition (2016) ISBN 978-3-319-32552-1

Ajánlott irodalom: