Tantárgy neve, kódja: Anyagtudomány, GGEPMAL-ANYAGTUD-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Berczeli Miklós
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Weltsch Zoltán
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy mélyebb ismereteket nyújsont a nemfémes szerkezeti anyagokkal kapcsolatban, így polimerek (elasztomerek, hőre lágyuló és hőre keményedő műanyagok) és kerámiák területén.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A tantárgy mélyebb ismereteket nyújt a nemfémes szerkezeti anyagokkal kapcsolatban, így polimerek (elasztomerek, hőre lágyuló és hőre keményedő műanyagok) és kerámiák területén. Ezen felül tárgyalásra kerülnek a korszerű színes-/ és könnyűfém ötvözetek, a kompozit és hibrid anyagok sajátosságai, előállítási technológiájuk. Nem egyensúlyi jelenségek (metastabilitások) a szerkezeti és funkcionális anyagokban. Nem-egyensúlyi (metastabil) ötvözetek. Fém-gáz kölcsönhatások. A tárgy részletezi a felsorolt anyagok tulajdonságait, fizikai, sajátságait. Kapcsolatteremtés az alap szinten tanult anyagismereti tudások magasabb szinten történő alkalmazására. Anyagválasztás.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A tárgyat teljesítő hallgatók képesek lesznek értelmezni a korszerű anyagszerkezeteket, az ezekhez kapcsolódó elméleteket, alkalmazni tudják a különböző vizsgálati módszereket, technológiákat a fejlesztési feladatok megoldása során. Képesek leszenek továbbá a mérnöki gyakorlatban előforduló anyagmegválasztási feladatok elvégzésére. A tantárgy elsajátításával megismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat.Átfogóan ismeri a gépészeti területen alkalmazott szerkezeti anyagok fontosabb tulajdonságait, alkalmazási területeit.Képes az adott műszaki szakterület elméleteit és az azokkal összefüggő terminológiát a problémák megoldásakor innovatív módon alkalmazni.Képes a gépészeti területen alkalmazott anyagok laboratóriumi vizsgálatára és elemzésére, a vizsgálati eredmények értékelésére és dokumentálására.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Egy félévközi beadandó feladat elkészítése
Vizsgakövetelmények:

Szóbeli vizsga

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:1. Lovas, A. : Járműanyagok,. Typotex Kiadó. 2012, Budapest. ISBN 978-963-279-628-42. Konczos, G.: Korszerű anyagok és technológiák. 2006Ajánlott irodalom:1. Verő, B., Káldor, M.: Fémtan. Nemzeti Tankönyvkiadó, 1996 ISBN: 963-18-7420-62. Prohászka, J.: Bevezetés az anyagtudományba. Tankönykiadó. 1988 ISBN: 963-19-3910-33. Thornton, C.: Fundamentals of engineering materials. Prentice-Hall, Inc. New Jersey, 1985 ISBN-13: 978-01333840174. Takács, J. : Korszerű technológiák a felületei tulajdonságok alakításában. Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2004 ISBN 963 420 789 85. Hull D., Clyne, T. W.: An Introduction to Composite Materials. Second ed., Cambridge University Press, Cambridge, 1996 ISBN 9781139170130

Ajánlott irodalom: