Tantárgy neve, kódja: Perifériák, multimédia eszközök, GPTIFKL-PERMUESZ-1

Szak neve, képzési szintje: Programtervező informatikus, FOSZK
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 3
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pintér István
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja egyrészt a perifériák, multimédia eszközök működési elvének ismertetése, másrészt kitekintés ezen eszközök informatikai rendszerben történő alkalmazására.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A perifériák, multimédia-eszközök helye a számítógép-rendszerekben. A multimédia alapfogalmai, az információközlés modellje. Analóg és digitális technika elemei. A logikai tervezés elemei. Digitális áramköri alapismeretek, tervezés, realizálás. Digitalizálás, A/D, D/A átalakítók. A hibajavító kódolás elemei, realizálás. Interfész, szabványos interfész fogalma. Bemeneti perifériák. Kimeneti eszközök. B/K eszközök, adattárolás, kommunikáció. A tömörítő kódolás alapjai. Veszteséges és veszteségmentes tömörítő eljárások. Hang-, kép-, mozgókép digitalizálás, szabványos állomány-formátumok. Perifériák ipari számítógép-rendszerekben. Mesterséges intelligencia és HCI.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

a) tudásIsmeri az alapvető hardver és szoftver eszközöket. Ismeri multimédiás anyagok tervezéséhez és fejlesztéséhez szükséges alapvető hardver és szoftver eszközöket és technológiákat. b) képességKépes egyszerűbb forrásanyagok (szöveg, hang, mozgó- és állókép, grafika, animáció) előállítására és szerkesztésére, valamint az ezekhez szükséges szoftvereszközök paramétereinek és szolgáltatásainak meghatározására. Képes szakmai vélemény kialakítására a szoftverfejlesztéshez szükséges technológiák, hardver és szoftver eszközök kiválasztása során. Képes hardver és szoftver eszközökkel és technológiákkal multimédiás anyagok tervezésében és fejlesztésében való részvételre. Képes részt venni modern technológiákra épülő tipikus alkalmazások fejlesztésében, tesztelésében. Képes off-line és on-line tartalmak készítésére a vonatkozó jogi szabályozás keretében.c) attitűdNyitott a képesítésével, szakterületével kapcsolatos szakmai, technológiai, fejlesztési eredmények megismerésére, befogadására, és törekszik saját tudásának megosztására. Érdeklődő a szakterülettel összefüggő új módszerek és eszközök iránt. Fontosnak tartja a környezettudatos magatartás közvetítését és megvalósítását szakmai munkájában. d) autonómia és felelősségElőírt keretek között önállóan végzi munkaköri feladatait. Tudatában van az általa használt és működtetett informatikai eszközparkok értékének és jelentőségének, azokért személyes felelősséget vállal.e) szakmai kompetenciákA szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, a médiatudatosság, a biztonságos internethasználat.Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete.Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok ismerete.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Pontszerző dolgozatok a konzultációk anyagából. A vizsgára bocsáthatóság megállapítása a pontszámok összege alapján.
Vizsgakövetelmények:

Írásbeli vizsga.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Elektronikus oktatási segédlet

Kötelező irodalom:

A. S. T. Tanenbaum: Számítógép-architektúrák. Panem Könyvkiadó, 2001., 2006. ISBN: 9789635454570.

Ajánlott irodalom:

A. S. T. Tanenbaum: Structured Computer Organization (6th Edition), Prentice Hall, 2013. ISBN: 0131485210.