Tantárgy neve, kódja: Ipari információs rendszerek, GINFBAL-IPINFREN-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Jelek és rendszerek
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pintér István
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Vincze Imre
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
Megismertesse az ipari információs rendszerek felépítését, különös tekintettel ilyen rendszerek megvalósítására, fenntartására, üzemeltetésére, beleértve egyes alrendszerek realizálását is.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Az ipari információs rendszer fogalma, az automatizálás és az IKT kapcsolata. Ipari számítógép-hálózatok és protokollok. Ipari számítógépek, programozható logikai vezérlők helye és szerepe ipari információs rendszerekben, tipikus programozási feladatok és módszerek. Intelligens ipari perifériák és alkalmazásuk, esettanulmány. Számítógépes mérőrendszerek, mérőautomaták helye és szerepe ipari információs rendszerekben, tipikus feladatok, programozás grafikus programozási nyelven. i4.0, ipari IoT. A mesterséges intelligencia elemei és megjelenése ipari információs rendszerekben.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Felhasználja az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok) az informatikai rendszerek kialakítását célzó mérnöki munkájában. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Képes szakterületén elemzési, specifikációs, tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására, alkalmazza a fejlesztési módszertanokat, hibakeresési, tesztelési és minőségbiztosítási eljárásokat. - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során. - Magyar és angol nyelven kommunikál szakmai kérdésekről és alkotó módon használja az informatika formális nyelvezetét. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

tudása - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok). - Ismeri az informatikai rendszerek hardver és szoftver elemeinek működését, megvalósításuk technológiáját, működtetéséből származó feladatok megoldásának mikéntjét, valamint informatikai és egyéb műszaki rendszerek összekapcsolásának lehetőségeit. - Birtokában van a mért jelek feldolgozásával, rendszerek és hálózatok modellezésével, szimulációjával és szabályozásával kapcsolatos alapismereteknek és mérnöki szemléletnek. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. -Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására - Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre. - Szem előtt tartja és ügyel a munkatársai és megrendelői adatainak, információinak biztonságára.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:

- az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok - digitalizáció és automatizáció munkaerőpiacon strukturális változásokat indukáló következményeinek ismerete a gyártásban és beszerzési láncokban, a termelési folyamatok szervezésében

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlati jegyet a félév során szerzett pontok alapján a TVSz előírásai szerint állapítjuk meg.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Érzékelők/beavatkozók hallgatói munkaállomások. 15 fős SCADA laboratórium.

Kötelező irodalom:

Ajtonyi I. – Gyuricza I.: Programozható irányítóberendezések, hálózatok és rendszerek. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 2002. Ajtonyi I.: Automatizálási és kommunikációs rendszerek. Miskolci Egyetemi Kiadó, 2003."

Ajánlott irodalom:

Dr. Lipovszki, György: Jelfeldolgozás és számítógépes irányítás, 2012. (tankonyvtar.hu) Frank D. Petruzella: Programmable Logic Controllers 5th Edition, ISBN-13: 978-0073373843, McGraw Hill, 2017"