Tantárgy neve, kódja: Gépelemek II., GJARBAL-GEPELEM2-1

Szak neve, képzési szintje: Járműmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Gépelemek I.
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Piros István Attila
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók az előadásokon megismerik a fogaskerék hajtóművek és a tengelykapcsolók tervezésének módszertanát. A gyakorlatokon a hallgatók önálló feladat kidolgozásával sajátítják el a hajtóművek tervezésének módszertanát.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A hallgatók a megszerzett tudásuk alapján képesek egyszerű és közepesen bonyolult hajtóművek és tengelykapcsolók önálló, illetve team munkában történő tervezésére. Ezen tudásanyagra alapozva folytathatja tanulmányait ezen terület mélyebb megismerésére.A tantárgy sikeres teljesítésével elsajátítható kompetenciákismeri a hegesztett kötések kialakítását, méretezését, jelölés rendszerét,ismeri a mechanikus hajtások legfontosabb tulajdonságait, fogalomrendszerétismeri a tengelykapcsolók típusait, fajtáit, azok sajátosságait, valamint főbb mechanikai és konstrukciós jellemzőit,ismeri az egyszerűbb fogaskerék, valamint csigahajtóművek konstrukciós felépítését,ismeri a fogaskerék-hajtások és csiga-csigakerék hajtópárok főbb jellemzőit, azok geometriai és alapvető szilárdsági méretezésének elveit,ismeri a fogkapcsolódás alaptörvényeit, a sebességi és csúszási viszonyokat,ismeri a fogaskerekek tipikus tönkremeneteli módjait, azok kiváltó okait és elkerülésükhöz szükséges ellenintézkedéseket,ismeri a fogaskerekek, gyártásának lehetőségeit, azok jellemzőit,ismeri a vonóelemes hajtásokat, azok főbb jellemzőit, geometriai és alapvető szilárdsági méretezési elveit,képes a hegesztett kötések alapvető méretezését elvégezni,képes az egyes tengelykapcsolókat alapvető szinten konstrukciósan megtervezni, azok elemeit szilárdságilag méretezni,képes egy mechanikus hajtásrendszerbe megfelelő tengelykapcsolót kiválasztani,képes a fogaskerék-hajtópárok geometriai és alapvető szilárdsági méretezésére,képes helyettesítő mechanikai modellt készíteni egy fogaskerék-hajtópár méretezéséhez,képes egyszerű vonóelemes hajtások geometriai és alapvető szilárdsági méretezésére,képes egy mechanikus hajtásrendszerbe megfelelő vonóelemes hajtásegységet katalógusból kiválasztani,alkalmazni tudja a gépészeti tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.együttműködik az ismeretek bővítése során az oktatóval és hallgató társaival,folyamatos ismeretszerzéssel bővíti tudását,nyitott az információtechnológiai eszközök használatára,törekszik a pontos és hibamentes feladatmegoldásra.önállóan végzi az egyszerű mechanikus hajtáselemek konstrukciós tervezési feladatok és problémák végiggondolását és adott források alapján történő megoldását,nyitottan fogadja a megalapozott kritikai észrevételeket, gondolkozásában a rendszerelvű megközelítést alkalmazza.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során 2 db, 30 pontos zh. íratásával és 1 db tervezési feladattal, 40 pont, ellenőrizzük a megszerzett tudásszintet. Minden egyes részből a megszerezhető pontszámoknak minimum a felét (zh 30 pont, tervezési feladat 20 pont) kell teljesíteni, eredménytelen zh. esetén pót zárthelyi írására adunk lehetőséget. A 2. zh.-t az a hallgató írhat, aki a tervezési feladat beadását határidőre teljesítette.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga elemei:1. Írásbeli teljesítményértékelés (írásbeli vizsga): Az összegző értékelés két írásbeli részből áll, melyek mindegyikéből külön-külön el kell érni az előírt minimális szintet, az alábbiak szerint:• minimumkérdések kidolgozása: 5 kérdésből legalább 4-re teljesen helyes választ kell adni. Kritériumkövetelmény. A rendelkezésre álló idő 10 perc.• elméleti kérdések, számpéldák és rajzos kérdés kidolgozása: A megszerezhető összpontszámból (100 pont) legalább 50%-át (50 pont) el kell érni. A rendelkezésre álló idő 90 perc. Amennyiben a hallgató akár csak az egyik részből is, nem teljesíti az előírt minimum szintet, úgy a vizsgára kapott érdemjegye elégtelen.2. Évközi eredmények beszámítása: A szorgalmi időszakban megszerzett teljesítményértékelési pontszámok az aláírás érvényességének végéig megmaradnak és beszámítanak az érdemjegy megállapításába is.Vizsgaelemek részaránya a minősítésben, írásbeli vizsga 60%, évközi eredmények beszámítása 40%, összesen 100%.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A www.coospace.hu -ról letölthető anyagok.

Kötelező irodalom:

Fazekas László, Kéri Ferenc, Kenyeres Gábor: Gépszerkezettan III. Tervezési segédlet H-199.Fazekas László: Gépszerkezettan III. 5. rész H-l85.Fazekas László: Gépszerkezettan IV. H-l65.Fazekas László: Gépelemek tervezési segédlet H-286.Szendrő Péter (szerk.): Gépelemek, Mezőgazdasági Kiadó, 2007.Zsáry Árpád: Gépelemek I.-II. Tankönyvkiadó, Budapest, 1991.Ajánlott irodalom:Tóth S.; Nagy A.; Marosfalvi J.: Gépelemek 1. Műegyetemi Kiadó 2008. 45078Simon V.; Kozma M.; Molnár L.: Gépelemek 2. Műegyetemi Kiadó 2008. 450084Marosfalvi J.; Kerényi Gy.: Gép- és szerkezeti elemek I., II., www.gt3.bme.huDiószegi György: Gépszerkezetek példatár,Herczeg István: Szerkesztési Atlasz.

Ajánlott irodalom: