Tantárgy neve, kódja: Különleges kötéstechnológiák KV, GGEPMAL-KULOKOTE-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: szerszám- és célgéptervező, -gyártó specializáció
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Weltsch Zoltán
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Berczeli Miklós
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók képesek egyenek a legkülönfélébb anyagpárosításokhoz, célgépekhez az adott helyzethez megfelelő kötéstechnológiát kiválasztani, méretezni azt akár extrém felhasználási körülményekhez. A tananyag elsajátításával átfogóan ismeri a műszaki szakterület tárgykörének alapvető tényeit, irányait és határait.Átfogóan ismeri a gépészeti területen alkalmazott szerkezeti anyagok fontosabb tulajdonságait, alkalmazási területeit.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Napjainkban a kötéstechnológiák egyre nagyobb szerepet kapnak, mivel a szerkezeti anyagok könnyítése érdekében több helyen hibrid anyagpárosításokat alkalmaznak, ezekhez speciális kötésekre van szükség. A tantárgy programjában a hagyományos oldható és oldhatatlan kötéstechnológiák csoportosítása és ismertetésén kívül különös figyelmet fordítunk a különleges kötéstechnológiákra. Bemutatásra kerül a kötéstechnológiák és a határfelületi jelenségek kapcsolata. Ismeretjük, hogyan lehet a határfelületeket változtatni annak érdekében, hogy jobb kötési eredmény jöjjön létre. Különös tekintettel tárgyaljuk az egyre elterjedtebben használt ragasztástechnológia legújabb területeit. Bemutatásra kerül a kötéstechnológia területek legújabb irányvonalai, mint például a dörzshegesztő csavarozás is. az egyes kötés típusok összehasonlítása ismertetésére kerül különböző alkalmazási szempontok alapján.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során egy zárthelyi dolgozat megírása kötelező. A zárthelyi dolgozat pótlásra a szorgalmi időszakban egy alkalommal van lehetőség. A zárthelyi dolgozat maximális pontszáma 100 pont. Az elégséges gyakorlati jegy feltétele a szorgalmi időszak során minimum 50 pont elérése. Továbbá egy a félév elején kiadott kötéstechnológiai tervezési feladat legalább elégségesre történő elkészítése a feladat.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom:1. Kaptay Gy.: Anyagegyensúlyok makro-, mikro- és nano-méretű rendszerekben, Miskolci Egyetem, 2011, ISBN: 97896366197872. Lovas, A. : Járműanyagok,. Typotex Kiadó. 2012, Budapest. ISBN 978-963-279-628-43. Takács, J. : Korszerű technológiák a felületei tulajdonságok alakításában. Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2004Ajánlott irodalom:1. North, T.H.: Advanced Joining Technologies, 1990, ISBN 978-94-009-0433-02. Robert D. Adams: Adhesive Bonding: Science, Technology, and Applications, CRC Press, 2005, ISBN: 978-08493258473. Göndöcs B,.: Szerelés, minőségbiztosítás,. Typotex Kiadó. 2012, Budapest. ISBN 978-963-279-633-8

Ajánlott irodalom: