Tantárgy neve, kódja: Operációs rendszerek, GINFBAL-OPERREND-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Számítógép-architektúrák I.
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Megyesi Zoltán
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A hallgató megismerje az operációs rendszerek fő feladatait, általános felépítését, találkozzon a kapcsolódó fontosabb problémákkal és megoldásaikkal. A hallgató szerezzen készséget a operációs rendszerek használatában, konfigurálásában és megismerkedjen egy a rendszer által biztosított parancsnyelvvel, és parancsnyelvi környezettel.
Elsajátítandó ismeretanyag:

"Bevezetés

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Képes szakterületén elemzési, specifikációs, tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására, alkalmazza a fejlesztési módszertanokat, hibakeresési, tesztelési és minőségbiztosítási eljárásokat. - Magyar és angol nyelven kommunikál szakmai kérdésekről és alkotó módon használja az informatika formális nyelvezetét. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

tudása - Ismeri az informatikai rendszerek hardver és szoftver elemeinek működését, megvalósításuk technológiáját, működtetéséből származó feladatok megoldásának mikéntjét, valamint informatikai és egyéb műszaki rendszerek összekapcsolásának lehetőségeit. - Alapvető adatbiztonsági ismeretekkel bír. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. -Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására - Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Rendszeres
Vizsgakövetelmények:

Írásbeli é

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Ubuntu szerver, Labor Ubuntu gépekkel, CooSpace oldal

Kötelező irodalom:

"[1] Dr. Fazekas Gábor (2011): Operációs rendszerek https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0046_operacios_rendszerek/adatok.html[2] Dr. Adamkó Attila (2010): Operációs rendszerek gyakorlat https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0046_operacios_rendszerek_gyakorlat/adatok.html"

Ajánlott irodalom:

Moodle rendszerbe feltöltött tananyagok