Tantárgy neve, kódja: Méréstechnika, GMUMBAL-MERESTEC-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Líska Katarína
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy oktatásának célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a hosszméréstechnika alapfogalmaival, el tudjak végezni egyszerű méréseket, felismerjék és döntéseket tudjanak hozni bonyolultabb méréstechnikai problémák megoldásakor.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Mérési alapfogalmak. Mérési hibák, mérési módszerek. Mechanikus hosszmérő eszközök. Mérőórák, finomtapintók. Felületi minőség értelmezése, meghatározásának módjai, eszközei. Idomszerek kialakítása, alkalmazása. Optikai mérőeszközök fajtái, működési elvük. Menetek ellenőrzése. Villamos és pneumatikus hosszmérések elve, mérőeszközei. Fogaskerekek ellenőrzése. Koordináta méréstechnika.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete. Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok. Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a szűkebb műszaki szakterület termelőeszközeit és azok üzemeltetésének feltételeit, szabályait. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes műszaki-gazdasági dokumentációk megértésére, feldolgozására. Képes az információk menedzselésére. Rendelkezik együttműködő, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Törekszik arra, hogy döntéseit az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőség szerint velük együttműködésben hozza meg. Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli. Váratlan döntési helyzetekben is önállóan képes a munkavégzésre, a szakmai kérdések végig gondolására. Felelősséget vállal az általa irányított és az általa elvégzett munkafolyamatokért.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félévközi 1 zárthelyi megírása kötelező. Pótlására a szorgalmi időszakban egy alkalommal van lehetőség. A zárthelyi időtartama 60 perc, maximális pontszám 100 pont. Az elégséges szint 50 pont.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Előadások anyaga (PPT), a Járműtechnológia Tanszék mérőlaborja (8/11)

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: