Tantárgy neve, kódja: Nemzetközi fuvarozás és szállítmányozás, GMUMBAL-NEMZFUSZ-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Boldizsár Adrienn
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A nemzetközi szállítmányozás területén használatos szakterminológia elsajátítása és alkalmazása. A nemzetközi fuvarozás szabályozási rendszerének ismerete és átlátása.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A fuvarozás és szállítmányozás helye, szerepe a logisztikában. A kurzus követelményei. A fuvarozás definiálása, a fuvarozási szerződés, a felelősség formái a fuvarozás lebonyolításához kapcsolódó alapfogalmak. A szállítás fogalma, a közúti árutovábbítás típusai, a nemzetközi közúti fuvarozás jelentősége és formái. A szállítmányozás definiálása, a szállítmányozási szerződés. A Magyar Általános Szállítmányozási Feltételek alapján a szállítmányozási feladatok szervezése a megrendeléstől a végrehajtásig. Szállítmányozói gyűjtőforgalom. Közúti fuvarozási szolgáltatás szereplői, a közúti infrastruktúra és fuvareszközök. INCOTERMS. A nemzetközi közúti árufuvarozás szabályozása, a nemzetközi árufuvarozásra vonatkozó multilaterális egyezmények (CMR, TIR, ADR, ATP, AETR) megismerése. A nemzetközi közúti fuvarozás fuvarokmánya és annak használata (CMR fuvarlevél). Nemzetközi vasúti fuvarozás szabályzása, egyezmények (COTIF/CIM, SZMGSZ, RID) és okmányok (fuvarlevél). Légi fuvarozás szabályozása, a Varsói Egyezmény. A légi fuvarozás eszközei és okmányai, a díjszámítás elemei. A folyami és tengeri fuvarozás szabályozása. A kereskedelmi hajók típusai, a folyami és tengeri fuvarozás okmányai, díjszámításuk elemei. Kombinált fuvarozások szabályozása, infrastruktúrája és eszközei. A kombinált fuvarozás okmányai. Alkalmazásának kiváltó okai, műszaki megoldások és szervezési kérdések. A konténeres fuvarozás. A logisztikai szolgáltató központok szerepe és szolgáltatásaik. Korszerű járattervezési módszerek és eszközök.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Képes munkahelyi csoportok vezetésére, az emberi erőforrás menedzselési feladatainak ellátására. Képes az információk menedzselésére. Képes a folyamat- és működésfejlesztéssel foglalkozó teamek munkájában való részvételre, és e csoportok munkájának koordinálására.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy a következők szerint: zárthelyi dolgozat 70%; projektmunka 30%, amely tartalmaz egy maximum 10 oldalas beadandót, valamint annak pereztációját.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Coospace-re feltöltött segédanyagok.

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: