Tantárgy neve, kódja: Nemzetközi beszerzés és beszállítófejlesztés, GMUMBAL-NEMZBEBE-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 6. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth Ákos
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth Ákos
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy áttekintést nyújt a beszerzés és a beszállítófejlesztés módszertanával kapcsolatos ismeretekről. A tárgy 4 fő blokkból épül fel: az első a stratégiai szintű beszerzési feladatokhoz kapcsolódó szállítószegmentálás és szállítókezelés alapfogalmait, modelljeit ismerteti meg, a második a taktikai szintű beszerzési feladatok módszertani kérdéseivel foglalkozik, a harmadik a beszerzés kommunikációs feladataival és a humán aspektusú kérdéseit tárgyalja. A negyedik blokkban kerül bemutatásra a beszállítófejlesztés hazai és nemzetközi modelljei, vállalati szakemberek bevonásával pedig egy konkrét esettanulmány bemutatása is történik.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Bevezetés a beszerzésbe, beszerzés helye a vállalatok gazdálkodásában. A beszerzés típusai. A beszerzés folyamata. A beszerzés fő KPI-jani. Klasszikus és E-Sourcing beszerzés.A beszállítók kiválasztása. A beszállítók értékelése, értékelési rendszerek bemutatása. Insourcing, Outsorucing. A beszerzés belső kapcsolatrendszere. A beszerzés külső kapcsolatrendszere. A beszerzés kommunikációs feladatai. Beszállítófejlesztési stratégiák.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a beruházások, továbbá fejlesztési projektek tervezésének, gazdaságossági vizsgálatainak, műszaki kivitelezésének főbb eljárásait, módszereit. Képes műszaki-gazdasági dokumentációk megértésére, feldolgozására. Képes az információk menedzselésére. Átfogó rendszerszemlélettel rendelkezik.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy a következők szerint: Zárthelyi dolgozat 50%, projektmunka egy megadott témában 50%. Érdemjegy a TVSZ szerint.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

-

Kötelező irodalom:

Vörösmarty Gyöngyi- Tátrai Tünde (2019): Beszerzés. Wolters Kluwer Hungary Kft. ISBN 978 963 295 844 6, https://mersz.hu/dokumentum/YOV1723__1/

Ajánlott irodalom:

Peter Baily-David Farmer-Barry Crocker-David Jessop (2021): Procurement Principles and Management in the Digital Age. 12th Edition. Pearson. ISBN-13: 978-1292397498.