Tantárgy neve, kódja: Mechanikai rezgések, GGEPMAL-MECHREZG-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 3
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Dömötör Ferenc
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
A mechanikai lengő rendszerek alapvető elméleti és gyakorlati (méréstechnika, alkalmazási lehetőségek, stb.) szakismereteinek megszerzése.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Elméleti összefoglaló a lengő rendszerek vizsgálatának előkészítéséhez. - Egy szabadságfokú rezgések leírása (szabad, és gerjesztett rezgések), ezen belül a rugóerők, és a csillapítás típusai, a súrlódás és a különböző kényszerek figyelembe vétele. - Több szabadságfokú rezgő rendszerek leírása, kritikus fordulatszám. - Kontinuumok rezgései. Rugalmas egyenes rúd longitudinális, csavaró és hajlító rezgései. Gyakorlati alkalmazás, esettanulmányok. - Rezgésdiagnosztika, rezgés erősség határértékek, ISO szabványok követelményei.- Forgó mozgás keltette rezgések kiegyensúlyozása, ISO szabványok követelményei.- Áramlások keltette rezgések. Esettanulmányok.- Az emberi testre ható rezgések. ISO szabványok által megengedett határértékek.- Rezgésszigetelés, földrengések. Rezgések aktív és passzív kontrollja. - A rezgések aktív, ipari alkalmazása (rezgő sziták, stb.).

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A tantárgy követelményeit teljesítők átfogó jellegű alapismereteket kapnak a mechanikai rezgések elméletéről, és azok gyakorlati alkalmazásának különböző területeiről.

Képességei:

A hallgatók alkalmasak lesznek mechanikai lengő rendszerek dinamikai, egyensúlyvesztési problémáinak felismerésére, alapszintű feladatok megoldására és a rezgések kiértékelésére. Rendelkeznek a gépészeti területhez kapcsolódó méréstechnikai és méréselméleti ismeretekkel.

Attitűdje:

A diákok megismerik a mechanikai rezgések óriási szakterületét. Látni fogják, hogy egy-egy egyszerű esetet kivéve, a gyakorlatban felmerülő problémák megoldásához nem elég egy ember, hanem ahhoz különböző szakterületeken dolgozó mérnökök együttműködése (team munka) szükséges.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az előadásokon és a gyakorlati órákon való megjelenés. Szükség szerint együttműködés az oktatóval, és a csoporttársakkal, az oktatási folyamatban való aktív részvétel.
Vizsgakövetelmények:

Elméleti kérdéseket tartalmazó dolgozat sikeres megírása. A gyakorlati életből vett témához tartozó esettanulmány (kb. 8-10 oldal terjedelem) önálló munkával történő elkészítése, amelyhez a diákok választéklistát (menüt) és részben magyar, részben idegen (angol, német) nyelvű szakirodalmat kapnak.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A tanulmányokhoz szükséges segédanyagokat (táblázatok, szabványok, jegyzőkönyv minták, űrlapok, stb.) az oktató menet közben, elektronikus formában a hallgatók rendelkezésére bocsátja.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom: Csernák Gábor, Stépán Gábor: A műszaki rezgéstan alapjai, TÁMOP jegyzet, (2012).(Internetről letölthető).Dömötör F. (szerk.): Rezgésdiagnosztika I. Dunaújváros, 2008. (GAMF könyvtárban)Dömötör F. (szerk.): Rezgésdiagnosztika II. Dunaújváros, 2011. (GAMF könyvtárban)Ajánlott irodalom: M. Csizmadia Béla, Nándori Ernő: Mechanika mérnököknek mozgástan, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, ISBN 9631884031 (1997).Clarence W. de Silva: Vibration: Fundamentals and Practice, CRC Press LLC, ISBN: 0-8493-1808-4 (2000)

Ajánlott irodalom: