Tantárgy neve, kódja: Polimer anyagismeret, GMUMSZL-POLANYAI-1

Szak neve, képzési szintje: Műanyagfeldolgozó technológus szakirányú továbbképzési szak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 15
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: aláírás
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Tóth Gergely
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Tóth Gergely
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth László
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék a legfontosabb polimerek előállítási technológiáit, a keletkező anyagok főbb jellemzőit, valamint megismerkedjenek a polimer molekulák szerkezete és tulajdonságaik közötti kapcsolatokkal.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Műanyagok szerkezete, csoportosítása. Polimerizációs reakciók. Polietilének, polipropilének, polisztirol és kopolimereik, PVC, poliamidok, fenol-aldehid, telítetlen poliészter, epoxi és poliuretánok előállítása és tulajdonságai. Egyedi molekula jellemzése: láncvégtávolság, szegmens, tehetetlenségi sugár. Makromolekulák alakja. Molekula halmazok jellemzése, molekulák közötti erők, kohéziós energiasűrűség. Polimerek fizikai állapotai. Nagyrugalmas fizikai állapot jellemzői. Energia és entrópia rugalmasság. Relaxációs jelenségek polimerekben. Üvegszerű fizikai állapot. Hőmérséklet-idő szuperpozíció. Polimerek folyása. Nagyrugalmas jelenségek polimer ömledékekben. Kristályos polimerek jellemzői. Kristályosodáskinetika. Olvadási jellemzők. Kristályos és amorf polimerek mechanikai jellemzői. Kényszerelasztikus deformáció. Polimerek optikai és elektromos tulajdonságai. Polimerek ütésállósága, tönkremenetele.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A hallgató képes lesz megkülönböztetni a különböző műanyagokat, felismerni műanyagok tulajdonságai alapján a szerkezeti jellemzőket. Képes lesz értelmezni a tulajdonságok változását az igénybevétel és az öregedési folyamat következtében. Tudja alkalmazni a tantárgyban tanultakat az anyagválasztás és a műanyagfeldolgozás során.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Laboratóriumi jegyzőkönyvek leadása a gyakorlatot követő héten. Két nem kötelező ZH alapján megajánlott jegy szerezhető.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom:

Varga József: Műanyagok fizikája, Budapest, BME, 1984. Halász László, Zrínyi Miklós: Bevezetés a polimerfizikába, Műszaki Könyvkiadó,Budapest, 1989.