Tantárgy neve, kódja: Gépszerkezettan, GMUMBAL-GEPSZERK-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Műszaki ábrázolás M
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók az előadásokon megismerik a leggyakrabban használatos gépelemek fajtáit, ezek tervezési szempontjait, méretezési eljárásait. Az ismeretanyagot a gyakorlatokon alkalmazzák a csavarorsós emelők és a szíjhajtások tervezése során.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Tantárgyismertetés. Tervezés. ISO 9001 tervezési előírások. Igénybevételek. Méretezés. Ellenőrzés. Kötések, fajtái. Menetek. Erők, nyomatékok meneteknél. Végtelenített hajtások 1. Végtelenített hajtások 2. Erőzáró kötések méretezése Kúpos kötések méretezése. Alakkal záró kötések méretezése, kialakítása. Anyaggal záró kötések méretezése, kialakítása. Tengelyek kialakítás, méretezés, ellenőrzése. Gördülőcsapágyak kiválasztása, méretezése, ellenőrzése. A gyakorlatokon az előadásokhoz és a kiadott feladatokhoz kapcsolódó számításokat végezzük el.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a szűkebb műszaki szakterület termelőeszközeit és azok üzemeltetésének feltételeit, szabályait. Ismeri a műszaki szakterület ismeret- és tevékenységrendszerének alapvető tényeit, összefüggéseit, határait, korlátait. Ismeri és érti a szakterület műszaki folyamatainak szervezési és üzemeltetési eljárásait. Ismeri a beruházások, továbbá fejlesztési projektek tervezésének, gazdaságossági vizsgálatainak, műszaki kivitelezésének főbb eljárásait, módszereit. Ismeri a környezeti hatásvizsgálatok végzésére és a hatástanulmányok összeállítására vonatkozó módszertant és a jogi szabályozás alapjait. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett általános és specifikus természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodás- és szervezéstudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes üzleti tervek készítésére, döntéselőkészítési feladatok elvégzésére, innovációs stratégiák kidolgozására és megvalósítására. Képes munkahelyi csoportok vezetésére, az emberi erőforrás menedzselési feladatainak ellátására. Képes az információk menedzselésére. Képes a termelésmenedzsment operatív feladatainak ellátására. Képes a versenytársak, a termékek, a piaci lehetőségek elemzésére és a termékek, műszaki tartalmú szolgáltatások értékesítése. Képes az érintett szakterületen előállított termékek és szolgáltatások értékesítésében való aktív közreműködésre. Rendelkezik együttműködő, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel. Képes a beruházási igények felmérésére, menedzselésére, valamint a beruházásokkal kapcsolatos műszaki és gazdaságossági vizsgálatok végrehajtására. Képes a beruházási igények felmérésére, menedzselésére, valamint a beruházásokkal kapcsolatos műszaki és gazdaságossági vizsgálatok végrehajtására. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Betartja a munkavégzés és munkavállalás jogi, erkölcsi és szakmai szabályrendszerét. Törekszik arra, hogy döntéseit az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőség szerint velük együttműködésben hozza meg. Törekszik arra, hogy folyamatos önképzéssel és továbbképzéssel szakmai fejlődését elősegítse. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában. A szakterületéhez tartozó elemzői feladatok megoldása során Önállóan választja ki és alkalmazza a releváns problémamegoldó módszereket.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során 1 db 50 pontos zh. íratásával és 1 db feladattal ellenőrizzük a mely 50 pontot ér. Minden egyes részből a megszerezhető pontszámoknak minimum a felét (zh 25 pont, . feladat 25 pontt) kell teljesíteni, eredménytelen zh. esetén 1 db. 50 pontos pót zárthelyi írására adunk lehetőséget, totálisan hibás feladat beadása esetén a pótzh.-val azonos időben újból beadható a feladat.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A Teams -ről letölthető anyagok.

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: