Tantárgy neve, kódja: Logisztikai menedzsment, GMUMBAL-LOGIMENE-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Szervezeti folyamatok menedzsmentje
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth József
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
Megismertetni a hallgatókkal a logisztikai menedzsment fogalmát, kapcsolódását az ellátási lánchoz, a logisztikai menedzsment részeit.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Bevezetés a logisztikai menedzsmentbe. Az ellátási lánc modelljének és elemeinek tanulmányozása menedzsment szemszögből. Az ellátási lánc kettős struktúrája. Az ellátási lánc eredményességének és a hatékonyságának kritériumai. A push- és a pull szisztéma érvényesülése az ellátási lánc menedzsmentben. A „bővített”, az integrált és az inverz logisztikai ellátási lánc értelmezése. A „bővített”, az integrált, a globális és az inverz logisztikai ellátási lánc értelmezése. Az ellátási lánc elemeinek és viszonyainak átfogó vizsgálata. Referátumtémák megbeszélése. Az erőforrások elosztása és menedzselése a disztribúciótól a vevőkiszolgálásig. A vevőkiszolgálás és a rendelés-feldolgozás, elosztás, áruterítés menedzsmentje. A kontrolling az ellátási láncban. Tartalékok és készletek az ellátási láncban. A hatékony gazdálkodás feltételei és lehetőségei. A készletgazdálkodás zavarai. A szállítási logisztika menedzsmentje az ellátási láncban II. A szállítási logisztika menedzsmentje az ellátási láncban III. A szállítási logisztika menedzsmentje az ellátási láncban IV. Raktározás-menedzsment az ellátási láncban I., zárthelyi dolgozat I. Raktározás-menedzsment az ellátási láncban II. Raktározás-menedzsment az ellátási láncban III. A költséggazdálkodás az ellátási láncban. A logisztikai költségek csoportosítása és menedzselése. A költségek csökkentésének lehetőségei. A teljesköltség-koncepció. Az optimális logisztikai rendszer létrehozásának lehetőségei. Kiszervezés az ellátási láncban. A logisztikai szolgáltatók szerepe az anyagáramlási rendszerben. Összefoglalás, zárthelyi dolgozat II.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. Képes vállalati, intézményi menedzsment alrendszerek működtetésére. Képes a folyamat- és működésfejlesztéssel foglalkozó teamek munkájában való részvételre, és e csoportok munkájának koordinálására. Rendelkezik együttműködő, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel. Rendelkezik felelősségtudattal, minőségtudattal, értékelési és önértékelési, analizáló és szintetizáló képességgel. - Törekszik arra, hogy döntéseit az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőség szerint velük együttműködésben hozza meg. Törekszik arra, hogy folyamatos önképzéssel és továbbképzéssel szakmai fejlődését elősegítse. Irányítás mellett közreműködik a műszaki szakterület szakembereivel egy-egy konkrét projekt megvalósításában. Önállóan képes a termelő és szolgáltató vállalkozások műszaki-gazdasági jellegű, valamint humán folyamataival kapcsolatos menedzselési feladatok ellátására. Önállóan Képes a szervezetek működésének menedzselésére. A szakterületéhez tartozó elemzői feladatok megoldása során Önállóan választja ki és alkalmazza a releváns problémamegoldó módszereket. Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli. Váratlan döntési helyzetekben is önállóan képes a munkavégzésre, a szakmai kérdések végig gondolására. Felelősséget vállal szakmai döntéseiért. Felelősséget vállal az általa irányított és az általa elvégzett munkafolyamatokért. A szakterületét megalapozó nézeteket Felelősséggel vállalja. Felelősséget érez a fenntartható fejlődésért. Felelősséget érez munkahelyéért és beosztott munkatársaiért.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók két zárthelyi dolgozat írnak. A dolgozat időtartalma 45 perc. Az értékelés a tanulmányi és vizsgaszabályzat által megadott szempontok alapján történik. A sikertelen dolgozatok egyszer pótolhatók. Félévközi feladat egy kiadott témakör színvonalas feldolgozása és előadása, valamint megfelelő ismeretek, jártasság megszerzése és vitakészség kialakítása az adott témából.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásban történik a TVSz rendelkezésének megfelelően.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

-

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom: