Tantárgy neve, kódja: Csoportok menedzselése, GLOGBAL-CSOPMENE-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Transzverzális II.: Beszerzési tárgyalástechnika
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Török Erika
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Busa Boglárka Réka
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
Képessé tegye a hallgatókat arra, hogy értelmezni tudják szervezeti csoportok felépítését és tulajdonságait. Képesek legyenek az alapvető csoportvezetési technikák alkalmazására és az eredményes munkához szükséges csoportdinamikai feltételek kialakítására.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Személyiség és csoport – egyéni és közös identitás. A csoporttá érés folyamata és érzelmi/dinamikai fázisai. Az értékek versengésétől a közös értékvilág kialakulásáig. A vezető személy szerepe a csoporttá érés folyamatában. A vezető, mint különleges egyén a csoportban: a vezetői stílus, szemléletmód. Problémák kezelése, feldolgozása a csoportban. Konfliktus a csoportban – a vezető szerepe a feszültségek feldolgozásában. Kritika és dicséret a csoportban – visszajelzés egymásnak. Szerepek a csoportban. Csoportok belső kreativitása, a beszűkülés csapdái és a gazdagodás lehetőségei. Csoportból csapat – közösségformálás, alkotó közösségek kialakítása. A csapat identitása, kohéziója, belső összetartó ereje. A csoportok rejtett hálózata. Csoportközi viszonyok. A kultúra hatásai a csoport légkörére, eredményességére.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Képes alkalmazni a logisztikai folyamatokkal kapcsolatosan megismert számítási, modellezési elveket és módszereket. Képes értelmezni és jellemezni a logisztikai folyamatok elemeit, azok kapcsolatát, szerepét és jelentőségét a teljes folyamatban. Képes felismerni az ipari termelési és gazdasági rendszerekben a közlekedési, szállítási, anyagmozgatási folyamatot, a logisztikai rendszer megvalósításához szükséges eszközigényeket.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
1. A témával kapcsolatos szakanyag önálló feldolgozása hallgatói kiselőadás keretében. Szóbeli tartalom: 30 pont, vázlat 10 pont, ppt: 10 pont, összesen: 50 pont. A hallgatói kiselőadás időpontja egyéni megállapodás alapján történik, terjedelme 30 perc. 2. Esettanulmány készítése „Csoport és vezető” címmel. Az esettanulmány interjú/k alapján készül, terjedelme minimum 5 oldal, mely tartalmazza az interjú/k kérdéseit, a válaszokat, az interjú/k alapján készített összegzést és a felhasznált irodalmat. A feladatot 2024. december 7-ig kell feltölteni a tantárgy TEAMS felületére a Fájlok/Hallgatói munkák közé. A feladattal 50 pont szerezhető. Interjú kérdések: 20 pont, összegzés: 20 pont, felhasznált irodalom (legalább 3): 10 pont.
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A TEAMS-be feltöltött anyagok.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom: Kötelező Klein Sándor: Vezetés- és szervezetpszichológia, Edge 2000 Kiadó, Budapest, 2012. (27-41, 43-88, 99-103, 263-292, 559-580, 613-624. o.) ISBN:9789639760073;

Ajánlott irodalom:

Mészáros Aranka: A munkahely szociálpszichológiai jelenségvilága, Z-Press Kiadó, Miskolc, 2006. ISBN:9789639493339; Mérei Ferenc: Közösségek rejtett hálózata. Osiris Kiadó, 2006. ISBN: 9633791995; Gellert, M. és Nowak, C.: A csapatépítés nagykönyve. Z-Press Kiadó, 2010. ISBN:978-963-9493-54-4