Tantárgy neve, kódja: Mikrovezérlős rendszerfejlesztés, GINFBAL-MIKROVRE-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Mikroprocesszorok rendszertechnikája
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Csík Norbert
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Zsupányi Krisztián
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A mikroprocesszor, a mikroszámítógép fő alkotórészeinek és szerkezetének áttekintése, az utasítások végrehajtásának megismerése, a címzési megoldások és a buszrendszer kezelésének elsajátítása.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A mikroszámítógépek felépítése, működése, időciklusai, a normál működés és az eltérítési lehetőségek. A memóriatípusok és kezelésük. A mikroprocesszorok kialakulása, működése, utasításkészlete. Példák mikroprocesszorokra, CPU kialakításokra, utasításkészletre. A programozható mikroprocesszor-kiegészítők általános tulajdonságai, példaáramkörök bemutatása. Tároló és I/O-elemek beágyazása memóriába, I/O-ba. A/D, D/A konverterek. A memória-áramkörök típusai, alkalmazásuk. Az I/O elemek, kapuk alkalmazása. Memóriák és I/O elemek csatlakoztatása a CPU buszrendszeréhez. A címdekóderek és a vezérlőjelek felhasználása. Tervezés memóriatérkép és I/O térkép alapján. Mikroszámítógépek analízise. Egyszerű mikroprocesszor utasításkészletének megismerése, utasítás-típusok. Az utasítások végrehajtásának elemzése.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

tudása - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok). - Ismeri az informatikai rendszerek hardver és szoftver elemeinek működését, megvalósításuk technológiáját, működtetéséből származó feladatok megoldásának mikéntjét, valamint informatikai és egyéb műszaki rendszerek összekapcsolásának lehetőségeit.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:

Vizsgakövetelmények:

A gyakorla

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Dedikált labor, mikrovezérlős fejlesztő panelekkel.

Kötelező irodalom:

[1] Scherer Balázs, 2012: A 32 bites ARM magú mikrovezérlők vizsgálata (kutatási beszámoló) http://proprogressio.hu/a-32-bites-arm-magu-mikrovezerlk-vizsgalata/[2] Geoffrey Brown: Discovering the STM32 Microcontroller (2016) http://www.cs.indiana.edu/~geobrown/book.pdf

Ajánlott irodalom: