Tantárgy neve, kódja: Adatbázisok, GPRISZL-ADATBAZI-1

Szak neve, képzési szintje: Programozó informatikus, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Pap-Szigeti Róbert
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Pap-Szigeti Róbert
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
Az Adatbázisok c. tárgy célja, hogy a hallgatók az adatbázisok logikai és fizikai tervezésének lépéseit és módszereit, az adattárolás hatékonyságnövelésének lehetőségeit, az SQL nyelv alkalmazását a fizikai tervek megvalósítására, lekérdezések készítésére.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Adatmodellezési alapfogalmak. Relációs adatmodell. E-K (E-R) diagramok létrehozása, leképezése relációs modellre. Relációs adatbázis normalizálása. Relációs algebra – halmazműveletek, redukciós műveletek, kombinációs műveletek, aggregáció, gyakorlati példák. Az SQL nyelv általános jellemzése, szintaxisa, speciális logikai kifejezések, reláció sémák definiálása, módosítása, törlése. Lekérdezések, relációs algebrai műveletek megvalósítása, alkérdések. Virtuális táblák létrehozása, használata. Megszorítások, tárolt eljárások, triggerek. Az adatkapcsolati rétegek szerepe, néhány kapcsolóréteg bemutatása. Importálás pypMyAdmin felületen SQL-, CSV- és szövegfájlból.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Ismeri az alapvető hardver és szoftver eszközöket. - Az angol nyelvtudása eléri a szakmai feladatokhoz elvégzéséhez, és a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet. Ismeri a legfontosabb adatmodelleket, a funkcionális, fizikai és logikai rendszerterv készítésének módszertanát és szoftver eszközeit.

Képességei:

- Képes egyszerűbb adatmodellek felépítésére, kisebb adatbázisok tervezésére, megvalósítására, valamint adatbázisok karbantartására valamely adott adatbázis-kezelő rendszerben. - Képes szakmai vélemény kialakítására a szoftverfejlesztéshez szükséges technológiák, hardver és szoftver eszközök kiválasztása során. - Képes részt venni adatmodell, valamint funkcionális, fizikai és logikai rendszerterv készítésében ismert módszertan és szoftver segítségével.

Attitűdje:

- Vállalja és hitelesen képviseli az adott informatikai szakterületet, képesítése szerinti tevékenységeket és azok eredményeit. - Elkötelezett szakmai munkája ellenőrizhetősége, eredményessége, hatékonysága iránt. - Nyitott a képesítésével, szakterületével kapcsolatos szakmai, technológiai, fejlesztési eredmények megismerésére, befogadására, és törekszik saját tudásának megosztására. - Érdeklődő a szakterülettel összefüggő új módszerek és eszközök iránt. - Elkötelezett a minőségi követelmények betartására. - Megérti az élethosszig tartó tanulás jelentőségét, törekszik ennek megvalósítására, a folyamatos szakmai képzésre és általános önképzésre.

Autonómia és felelősség:

- Előírt keretek között önállóan végzi munkaköri feladatait.

További szakmai kompetenciák:

- A szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, a médiatudatosság, a biztonságos internethasználat. - Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok ismerete.

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az előadások látogatása, az ott hallottak otthoni áttekintése és kiegészítése az ajánlott irodalom alapján. Részvétel a gyakorlati foglalkozásokon. A gyakorlatvezető által kiadott feladatok megoldása a gyakorlati foglalkozáson, papíron illetve számítógépen. A gyakorlatvezető által otthoni munkára kiadott feladatok megoldása a gyakorlati foglalkozásokon kívül. Pontszerzési lehetőségek: - Egy gyakorlati feladatsor megoldása a 4. laborgyakorlati konzultáción. A gyakorlati feladatsor 60 pontos. Ha a hallgató a feladatsorból nem ér el 30 pontot, akkor egy alkalommal pótolhatja a gyakorlati feladatsort. - Egy elméleti ZH megírása az utolsó elméleti konzultáción (adatmodellezésből, normalizálásból és relációalgebrából). A ZH 40 pontos, a sikertelen ZH egy alkalommal pótolható. - Két Moodle-tananyag feldolgozása és az abban szereplő tesztek eredményes megoldása maximum 15 pontért a 11. szorgalmi hét végéig. A megoldás nem pótolható. A gyakorlati jegy feltétele: a gyakorlati feladatsoron legalább 30 pont megszerzése és az elméleti ZH-n legalább 20 pont megszerzése. A gyakorlati jegy pontszámához (legalább 25 pontos gyakorlat és legalább 15 pontos elmélet esetén) a Moodle-tananyagokon szerzett pontok hozzáadódnak.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A Teams-re feltöltött gyakorlati segédanyagok. A kötelező irodalom, az előadásvázlat, a gyakorlatokon megírt programok, a fejlesztési környezet súgó állománya. A gyakorlatokon minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltatóteremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] J.D. Ullman, J. Widom: A First Course in Database Systems. Pearson, 2014. ISBN-13: 978-0136006374.

Ajánlott irodalom:

[1] H. Garcia-Molina, J. Ullman, J. Widom: Database Systems: The Complete Book. Pearson, 2011. ISBN: 9780133002010. [2] Kovács L.: Adatbázisok tervezésének és kezelésének módszertana. ComputerBooks, 2004. ISBN: 963618321X [3] M. Gruber: SQL A-Z. Kiskapu, Budapest, 2003. ISBN 9789639301528 [4] Katona E.: Adatbázisok. Elektronikus jegyzet: http://www.inf.u-szeged.hu/~katona/db-ea1.pdf