Tantárgy neve, kódja: Bevezetés a képlékenyalakításba, GGEPBAL-BEVAKEPL-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2017
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kr
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Béres Gábor József
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Dr. Béres Gábor József
Tárgy oktatásának célja:
A Bevezetés a képlékenyalakításba tárgy célja, hogy a gépészmérnök hallgatók megismerjék a fémek mikroszerkezete és a mechanikai tulajdonságok közötti kapcsolatot, illetve tudomást szerezzenek a gyakorlatban alkalmazott anyagalakító technológiákról, azok jellemzőiről, alkalmazási területeikről, továbbá a kapcsolódó képlékenyalakítási és feldolgozási technológiákhoz szükséges alapismeretekről.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Képlékenységtani alapismeretek. Alakítási szilárdság és egyenértékű alakváltozás fogalma, folyásgörbék. A képlékeny alakváltozás megindulásának feltétele, alakíthatóság. Az alakváltozás munkája. A képlékenyalakítás anyagszerkezeti vonatkozásai: diszlokációs elmélet hideg-, melegalakítás, statikus és dinamikus újrakristályosodás. Anyagmodellek: az anyag rugalmas és képlékeny tulajdonságai. A térfogat-alakító technológiák csoportosítása. Melegalakítás: a kovácsolás és a hengerlés helye, szerepe alkatrész előgyártmányok előállításában. Hideg térfogatalakító technológiák csoportosítása, jellemzése. Lemezalakító technológiák, hidegzömítés technológiája, alakítás kúpos üregben: rúdhúzás, redukálás, tömör és üreges test előrefolyatása. Előrefolyató, húzó és redukáló szerszámok kialakítása, tervezése. Üreges testek hátrafolyatása. Hátrafolyató szerszámok kialakítása, tervezése, előfeszítő foglalása. Véges elemes technikák.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:

A hallgató megismeri a műszaki-anyagtechnológiai szakterület ismeret- és tevékenységrendszerének alapvető tényeit, összefüggéseit, határait, korlátait. A műszaki szakterületen felmerülő rutinfeladatok megoldásában képes alkalmazni a megszerzett műszaki tudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Képes műszaki dokumentációk megértésére, feldolgozására. Nyitott a műszaki szakterületet megalapozó általános és specifikus ismeretekre. Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
• A félév
Vizsgakövetelmények:

vizsgajegy

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Képlékenyalakítási műhely, alakító szerszámok, lemezvizsgáló gépek.

Kötelező irodalom:

[4]     4James F. Shackelford: Introduction to Materials Science for Engineers, 2005

Ajánlott irodalom: