Tantárgy neve, kódja: Projektfeladat (P), GMUMBAL-PROFELAP-1

Szak neve, képzési szintje: Műszaki menedzser alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 4
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 7. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Projekt szoftverek
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth József
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók csoportmunka keretében ismerjék meg a projekt típusú folyamatok menedzseri feladatait tervezését, előkészítését, szervezését, végrehajtását és ellenőrzését.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Projektek főbb típusai, jellemzői. A projekt folyamatainak áttekintése. A projekt tervezés módszereinek megismerése, alkalmazása. Műszaki fejlesztési probléma megismerése. Munkacsoportok alakítása, szakirodalom tanulmányozása. Fejlesztési cél meghatározás. Megoldási változatok kidolgozása és egy kiválasztása. Megvalósítás ütemezése. A projekt műszaki és gazdasági dokumentációja.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Képes üzleti tervek készítésére, döntéselőkészítési feladatok elvégzésére, innovációs stratégiák kidolgozására és megvalósítására. Képes a beruházási igények felmérésére, menedzselésére, valamint a beruházásokkal kapcsolatos műszaki és gazdaságossági vizsgálatok végrehajtására. Képes arra, hogy szakmailag adekvát módon szóban és írásban anyanyelven és egy idegen nyelven kommunikáljon, prezentáljon. Képes a hazai és nemzetközi szakirodalom feldolgozására és felhasználására.

Képességei:

Ismeri a műszaki szakterülethez kapcsolódó gazdálkodás- és szervezéstudományi szakterületek (menedzsment, termelésmenedzsment, minőségmenedzsment, projekt-menedzsment, innováció-menedzsment, környezetmenedzsment, termékmenedzsment, logisztikai menedzsment, stratégiai menedzsment, vállalkozásmenedzsment, információ-menedzsment, marketing, közgazdaságtan, jog) alapjait, követelményeit, összefüggéseit. Ismeri a beruházások, továbbá fejlesztési projektek tervezésének, gazdaságossági vizsgálatainak, műszaki kivitelezésének főbb eljárásait, módszereit. Ismeri a beruházások, továbbá fejlesztési projektek tervezésének, gazdaságossági vizsgálatainak, műszaki kivitelezésének főbb eljárásait, módszereit.

Attitűdje:

Törekszik arra, hogy döntéseit az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőség szerint velük együttműködésben hozza meg.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A konzultáción rendszeres és aktív részvétel. Aktív csoport (team) munka. Egy zárthelyi dolgozat a félév végén. A projekt terv írott anyagának benyújtása a szorgalmi időszak végéig. A projektről készült bemutató (prezentáció) bemutatása és megvédése. A zárthelyi dolgozat (egy javítási lehetőség) legalább 51%-os teljesítése, a projekt terv és prezentáció legalább 51%-os teljesítése.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A Neptun MeetStreetre feltöltött oktatási segédletek. A feladat szakterületéhez kapcsolódó szakkönyvek és folyóiratok.

Kötelező irodalom:

Görög Mihály: Bevezetés a projektmenedzsmentbe, Aula Kiadó, 2001. ISBN: 9789639215115 Neptun MeetStreetre feltöltött oktatási segédletek.

Ajánlott irodalom:

Kövesdi János: Műszaki vezető, Verlag Dashöfer Kiadó Kft. Bp., 2004.