Tantárgy neve, kódja: Vállalkozás-gazdaságtan, GJARBAL-VALLGAZT-1

Szak neve, képzési szintje: Járműmérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 8
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Trautmann László
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
Átfogó kép kialakítása a vállalatról. A vállalati működés elvi alapjainak megtárgyalása, ezek magyarázatának megfogalmazása. A legfontosabb gazdasági alapfogalmak, mutatók, valamint az azok képzésével kapcsolatos ismeretek elsajátítása. Szemináriumok keretében a hallgatók gazdasági ismereteinek rendszerezése, kiegészítése, illetve a további gazdasági tanulmányok, tantárgyak megalapozása.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A vállakozás, a vállalat, céljai, vállalkozási formák, jellemzőik. Vállalati funkciók, célok. A vállalat helye a társadalmi rendszerben. A termelési folyamat vázlata, ökonómiai értékelése, alapvető mutatói. A termelési folyamat bevételi oldala, alap kategóriái. A költséggazdálkodás alapjai a vállalati rendszerben. A költségek csoportosításának lehetőségei, jellemzői. A költségek csoportosítása megjelenési forma szerint. A költségek csoportosítása a termelés volumenével való viszony szerint. A költségek csoportosítása elszámolhatóság szerint. Az önköltségszámítás módszerei Egyszerű osztókalkuláció. Egyenértékszámos osztókalkuláció, pótlékoló kalkuláció. Gépóraköltség, teljes költség, nettó termelői ár számítás. Eredmény, jövedelem, jövedelmezőség. A gazdaságosság, hatékonyság kérdései, meghatározásának módjai. Termelési függvény. Tervezés célja, fogalma, formái. Befektetés és finanszírozás, megtérülés. A vállalkozások számvitelének alapismeretei, a vagyon, a beszámoló. Gazdasági események és a vagyon. A kontrolling alapismeretek. A marketing, a marketing-mix. A marketingstratégia alapkérdései.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a gazdasági szervezetek gazdálkodásának fogalmait, mérőszámait. Képes ismereteit alkotó módon használva munkahelye erőforrásaival hatékonyan gazdálkodni. Szakmai feladatainak elvégzése során felelősségteljesen együttműködik gazdasági szakterület képzett szakembereivel is. Meg tudja ítélni munkájának és döntéseinek gazdasági következményeit.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók egy zárthelyi dolgozat írnak. A dolgozat időtartalma 45 perc. A sikertelen dolgozat egyszer pótolható/javítható. A vizsgára bocsájtás feltétele a megszerezhető pontok 50%-ának elérése. Jelenléti oktatás esetén a konzultáció órarendi időpontjában a tanteremben írják a hallgatók a dolgozatot. Távolléti oktatás esetén konzultáció órarendi időpontjában elektronikus felületen (Neptun UniPoll).
Vizsgakövetelmények:

Megajánlott jegy szerezhető (jó, jeles) a zárthelyi dolgozattal megszerezhető pontszám 76 illetve 86%-os teljesítése esetén, melyet nem a javító/pótló dolgozattal értek el. A kollokvium írásbeli, mely elméleti és számítási feladatokat egyaránt tartalmaz. A vizsgát jelenléti oktatás esetén a tanteremben írják, távolléti oktatás esetén elektronikus felületen (Neptun UniPoll).

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Segédanyagok érhetők el a MeetStreet felületen az aktuális előadásvázlatokkal a szorgalmi időszakban.

Kötelező irodalom:

A MeetStreet felületen elhelyezett oktatási segédletek.

Ajánlott irodalom:

Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan. Aula Kiadó Kft., Budapest, 2004. ISBN: 9789638630674 (vagy újabb) Kövesi János (szerk.): Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan. BME-GTK Typotex Kiadó, Budapest, 2007. ISBN: 9789632798271