Tantárgy neve, kódja: Menedzsment, GINFBAL-MENEDZSM-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth Ákos
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a piaci szervezetek működésének jellemzőit, összefüggéseit. Ismerjék vállalati teljesítmény befolyásoló belső és külsőtényezők csoportjait, szervezetek struktúráját, a főbb stratégiákat.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Bevezetés a menedzsmentbe. A menedzsment fogalma. Menedzserek és/vagy vezetők. Menedzseri szerepek. A menedzser kapcsolatrendszere. A csoport és a szervezet. A szervezetek általános strukturális, funkcionális és dinamikai jellemzői. A klasszikus elvek és az emberi viszonyok a menedzsmentben. A szervezeti folyamatok menedzselésének alapkérdései. A menedzsment modern elméletei. A szervezeti környezet és a szervezeti adottságok. A szervezeti kultúra. Döntés a szervezetekben. Változásmenedzsment. A szervezeti formák a menedzsmentben Stratégia a szervezetekben. (Összefoglalás, vizsgatájékoztató.)

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során.

Képességei:

tudása

Attitűdje:

- Komplex megközelítést kívánó döntési helyzetekben is a jogszabályok és etikai normák teljes körű figyelembevételével hozza meg döntését.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:

- egészségfejlesztési, fenntartható fejlődési alapismeretek, amelyek magukban foglalják a környezet-, baleset-, munka- és fogyasztóvédelem alapismereteit is

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók egy zárthelyi dolgozat írnak. A dolgozat időtartalma 45 perc. Az értékelés a tanulmányi és vizsgaszabályzat által megadott szempontok alapján történik. A sikertelen dolgozat egyszer pótolható. Jelenléti oktatás esetén a konzultáció órarendi időpontjában a tanteremben írják a hallgatók a dolgozatot. Távolléti oktatás esetén konzultációórarendi időpontjában elektronikus levélben kapják meg a dolgozatot, melyet elkészítve 45 percen belül elektronikus levél csatolmányaként küldenek vissza a feladó oktató(k)nak.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga kollokvium, írásban történik a TVSz rendelkezésének megfelelően. Jelenléti oktatás esetén a meghirdetett időpontban és tanteremben írják a hallgatók a vizsgadolgozatot. Távolléti oktatás esetén meghirdetett időpontban elektronikus levélben kapják meg a dolgozatot, melyet elkészítve 45 percen belül elektronikus levél csatolmányaként küldenek vissza a feladó oktató(k)nak.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az oktatók által a MEET-STREET-re feltöltött oktatási segédletek.

Kötelező irodalom:

A MEET-STREET-re feltöltött oktatási segédletek. Baráth Mihály - Finta Ferenc - Tóth József: Menedzsment, e-tananyag, 2019. Bakacsi Gyula: A szervezeti magatartás alapjai. Semmelweis Kiadó, Budapest 2015, ISBN978 963 331 3138

Ajánlott irodalom:

Tóth József: Gyakorló feladatok szervezési-vezetési ismeretekből. GAMF, Kecskemét, 1999. H-308