Tantárgy neve, kódja: Gyártástehnológia: Termoformázás, GMUMSZL-GYARTERM-1

Szak neve, képzési szintje: Műanyagfeldolgozó technológus szakirányú továbbképzési szak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 6
Kreditérték: 2
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Bata Attila
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Hansághy Pál
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth László
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célkitűzése, hogy megismertesse a hallgatókat a vákuumformázás technológiájával. A szerszámkialakítástól függően negatív, illetve pozitív vákuumformázást különböztetünk meg. A hallgatók megismerik a technológia szerszámait, tervezési szempontjait, illetve a technológia optimalizálási folyamatait.
Elsajátítandó ismeretanyag:

1. Vákuumformázás A félév során megismerkedünk a vákuumformázás alapjaival, a vákuumformázó szerszámok tervezési szempontjaival, kialakításával, illetve technológiai optimalizálásával. 2. Vákuumformázás kapcsolata a termomechanikai tulajdonságokkal A formázandó lemez megfelelő hőmérsékletének beállítása nagyon fontos technológiai feladat. A felhasznált lemez alapanyag szempontjából lényeges különbség van az amorf és a kristályos polimerek között, ami legjobban a termomechanikai görbék segítségével magyarázható. A félév során megismerjük a vákuumformázás termoanalitikai alapjait is.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A termoformázási technológia ismerete; felépítésük, előnyeik-hátrányaik ismerete, A technológiai paraméterek hatása a mechanikai tulajdonságokra.

Képességei:

A műszaki szakterület ismeretrendszerét alkotó diszciplínák alapfokú analízisének, az összefüggések szintetikus megfogalmazásának és adekvát értékelő tevékenységének képessége; Rutin szakmai problémák azonosításának, azok megoldásához szükséges elvi és gyakorlati háttér feltárásának, megfogalmazásának és (standard műveletek gyakorlati alkalmazásával) megoldásának képessége; önálló tanulás megtervezésének, megszervezésének és végzésének képessége; ismeretek alkotó módon való használata.

Attitűdje:

Váratlan döntési helyzetekben is önálló, szakmailag megalapozott döntések meghozatalának képessége.

Autonómia és felelősség:

A munkahelyi vezető útmutatása alapján rábízott személyi állomány munkavégzésének irányítási képessége, gépek, berendezések üzemeltetési képessége.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félévközi tanulmányi követelmények: TVSZ szerint.
Vizsgakövetelmények:

Vizsgakövetelmények: TVSZ szerint, írásbeli vagy szóbeli.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

- Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: A polimertechnika alapjai, Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2000 - R.C Progelhof, J.L. Throne: Polymer Enginieering Principles Hanser-Gardner, Münich-Cincinnati, 1993

Ajánlott irodalom: