Tantárgy neve, kódja: Szilárd testek mechanikája, GGEPMAL-SZILTEST-1

Szak neve, képzési szintje: Gépészmérnöki mesterképzési szak, MSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: -
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Farkas Attila Ferenc
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Dömötör Ferenc
Ellenőrzésért felel: Johanyák Edit
Tárgy oktatásának célja:
A szilárd testek mechanikájának, ezen belül elsősorban a szilárdságtani méretezés alapvető elméleti és gyakorlati (méréstechnika, alkalmazási lehetőségek, stb.) szakismereteinek megszerzése.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A lineáris rugalmasságtan alapfogalmai, alapegyenletei és a kapcsolódó peremfeltételek (egyensúlyi egyenlet, geometriai egyenlet, Hooke-törvény; kinematikai és statikai peremfeltételek, rugalmas megtámasztás). A fajlagos nyúlás, és szögváltozás, a síkbeli és térbeli alakváltozási állapotok.A szilárdságtan alapfeladatai (húzás/nyomás, nyírás,). A síkidomok másodrendű nyomatékai. Tiszta hajlítás, hajlítás és nyírás, a hajlított tartó alakváltozása. Kör és téglalap keresztmetszetű rudak csavarása. Összetett igénybevételek. Szemelvények a rugalmas testek stabilitási problémáiból. A határfeszültségi állapotok elméletei (Mohr, és Huber-Mises-Hencky elméletek összehasonlító elemzése). Munkatételek (Betti, Castigliano, Clapeyron egyenletek). Szemelvények a szilárdságtan gépészeti alkalmazásaiból (rudak, rugók, csövek és edények). A lemezek és héjszerkezetek szilárdságtani mértezésének alapismeretei. Mozgó testekben ébredő feszültségek. Hő okozta feszültségek. A gépszerkezetek méretezésének alapfogalmai.A szilárdságtan kísérleti módszerei (nyúlásmérő bélyegek, repedő lakk módszer, optikai feszültségvizsgálatok). A szilárdságtani ismeretek alkalmazásának elemzése különféle, az ipari gyakorlatból vett példák alapján.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A tantárgy követelményeit teljesítők átfogó jellegű alapismereteket kapnak a szilárd testek mechanikájának, ezen belül elsősorban a szilárdságtan elméletéről, és azok gyakorlati alkalmazásának különböző területeiről.

Képességei:

A hallgatók képesek lesznek szilárd testek mechanikai problémáinak, ezen belül elsősorban a szilárdságtani problémáinak felismerésére, alapszintű feladatok megoldására és az eredmények kiértékelésére. Rendelkezni fognak továbbá a témához kapcsolható méréstechnikai és méréselméleti ismeretekkel.

Attitűdje:

A diákok megismerik a szilárd testek mechanikájának, ezen belül elsősorban a szilárdságtannak az óriási szakterületét. Látni fogják, hogy egy-egy egyszerű esetet kivéve, a gyakorlatban felmerülő problémák megoldásához nem elég egy ember, hanem ahhoz különböző szakterületeken dolgozó mérnökök együttműködése (team munka) szükséges.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az előadásokon és a gyakorlati órákon való megjelenés. Szükség szerint együttműködés az oktatóval, és a csoporttársakkal, az oktatási folyamatban való aktív részvétel. Elméleti kérdéseket tartalmazó dolgozat sikeres megírása. A gyakorlati életből vett témához tartozó esettanulmány (min. 8-10 oldal terjedelem) önálló munkával történő elkészítése, amelyhez a diákok választéklistát (menüt) és részben magyar, részben idegen (angol, német) nyelvű szakirodalmat kapnak.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A tanulmányokhoz szükséges segédanyagokat (táblázatok, szabványok, jegyzőkönyv minták, űrlapok, stb.) az oktató menet közben, elektronikus formában a hallgatók rendelkezésére bocsátja.

Kötelező irodalom:

Kötelező irodalom: előadások során elhangzó óravázlatok (Power Point v. PDF) ismereteAjánlott irodalom: 1. Égert-Jezsó: Mechanika. Szilárdságtan. Széchenyi István Egyetem, Győr, 2006.2. Sziki et al.: Műszaki Mechanika példatár, Debreceni Egyetem, 2015.3. Kozák Imre: Szilárdságtan III., Tankönyvkiadó, Budapest, 287 oldal, ISBN - (1976)4. Béda-Kozák: Rugalmas testek mechanikája, MK, Bp. 1987, ISBN 9 - 631-07112-X5. Kozmann: Szilárdságtan, BME Gépészmérnöki kar, TK, Bp. 1969.

Ajánlott irodalom: