Tantárgy neve, kódja: WEB-programozás II., GINFBAL-WEBPROG2-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + WEB-programozás I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Alvarez Gil Rafael Pedro
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a webes alkalmazások fejlesztésére alkalmazott fontosabb eszközöket és technikákat, és képesek legyenek alkalmazni a megszerzett ismereteket webes alkalmazások fejlesztésében.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Weboldalak és webes alkalmazások. Szerver oldali programozás. Haladó programozás PHP-ben. SOAP alapú web-szolgáltatások. RESTful web-szolgáltatások. Webes alkalmazások tervezésének szempontjai. Tervezési minták. Kliens oldali programozás, programozás JavaScript-ben. AJAX és alkalmazásai. A jQuery JavaScript könyvtár, jQueryUI, jQuery és AJAX. Szerver oldali JavaScript. Webes alkalmazások fejlesztések mobil eszközökre. Reszponzív tervezés, Reszponzív webes alkalmazások. Biztonsági kérdések. Hasznos eszközök a webes alkalmazások fejlesztésére.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Képességei - Képes alkalmazást fejleszteni, kliens-szerver és WEB, mobil rendszereket programozni, multiplatform rendszereket kialakítani. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

Tudása - Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket. Tudása kiterjed az információs rendszerek modellezésére, adatbázis alapú rendszerek kialakítására, számítógépes hálózatok felépítésére, működésére és implementációjára, intelligens rendszerek jellemzőire, a mobil alkalmazásfejlesztés sajátosságaira, a korszerű, általános célú operációs rendszerek menedzselésére, és az IT biztonság szempontjaira - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. -Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatók az elméleti anyagból egy 30 pontos zárthelyi dolgozatot írnak és elkészítenek két 35 pontos házi feladatot. A sikeres félév feltétele: az elméleti dolgozatból legalább 15 pont, mindkét házi feladatból legalább 17 pont, összesen legalább 50 pont elérése. Az oktató a félév első konzultációján tájékoztatja a hallgatókat a zárthelyi dolgozat helyéről és idejéről.
Vizsgakövetelmények:

Gyakorlati jegy a megszerzett pontok alapján a TVSZ szerint.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Neptun Meet Street-re feltöltött segédanyagok. A laboratóriumokban minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított. Az internetes források a hallgatók részére fenntartott számítógépes szolgáltatóteremben hozzáférhetőek.

Kötelező irodalom:

[1] Neptun Meet Street-ben elérhető oktatási anyagok.

Ajánlott irodalom:

[1] Wankyu Choi és mások: PHP5. Bevezetés a PHP5 programozásába. Panem, 2006. [2] Gottdank Tibor: Webszolgáltatások. XML alapú kommunikáció az Interneten. Computerbooks, 2003. [3] David Flanagan: JavaScript: The Definitive Guide, Sixth Edition, O’Reilly Media, Inc., 2011. [4] Shawn M. Lauriat: Ajax felsőfokon. Kiskapu, 2008. [5] Elektronikus források: http://docs.jquery.com/ http://jquerymobile.com/ http://getbootstrap.com http://tutorialspoint.com http://w3schools.com