Tantárgy neve, kódja: Fejlesztés mobil eszközökre I., GPTIFKL-FEJLMOE1-1

Szak neve, képzési szintje: Programtervező informatikus, FOSZK
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Java alkalmazások
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Bolla Kálmán Milán
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Bolla Kálmán Milán
Ellenőrzésért felel: Irházi Zoltán
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célja az Android platformra való alkalmazásfejlesztés alapjainak bemutatása Java programozási nyelv segítségével.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Android Studio és SDK telepítése, emulátor létrehozása. Fejlesztési lehetőségek, Android alkalmazás komponensek (Activity, Service, Content provider, Broadcast receiver) bemutatása. Android projekt felépítése, IDE használata. Alapvető vezérlők, layout kezelő elemek, felület létrehozása. Activity életciklusmodell, fragmentek létrehozása és használata. Adatkötés, képkezelés, listák létrehozása. Architecture components. Webszolgáltatások használata, kapcsolódás REST API-hoz.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

a) tudásIsmeri a legelterjedtebb technológiákra épülő alkalmazások fejlesztésének és tesztelésének egyszerű tervezési folyamatait, legalapvetőbb feladat-megoldási elveit, módszereit és eljárásait, fő szoftverfejlesztési paradigmákat, alapvető programozási módszertanokat, a szükséges hardver és szoftver eszközöket.Az angol nyelvtudása eléri a szakmai feladatokhoz elvégzéséhez, és a folyamatos szakmai önképzéshez szükséges szintet.Ismeri az alapvető mobil alkalmazásokat, azok fejlesztésének és tesztelésének alapvető módszereit.b) képességeiKépes szakmai vélemény kialakítására a szoftverfejlesztéshez szükséges technológiák, hardver és szoftver eszközök kiválasztása során.Képes részt venni modern technológiákra épülő tipikus alkalmazások fejlesztésében, tesztelésében.Képes a munkájához kapcsolódó informatikai feladatok megoldásához szükséges együttműködésre, egyéni és team munkában való hatékony munkavégzésre.Képes részt venni mobil eszközökre szánt alkalmazások tervezésében és fejlesztésében.Képes mobil alkalmazások fejlesztésében és tesztelésében történő részvételre.c) attitűdVállalja és hitelesen képviseli az adott informatikai szakterületet, képesítése szerinti tevékenységeket és azok eredményeit.Elkötelezett szakmai munkája ellenőrizhetősége, eredményessége, hatékonysága iránt.Nyitott a képesítésével, szakterületével kapcsolatos szakmai, technológiai, fejlesztési eredmények megismerésére, befogadására, és törekszik saját tudásának megosztására.Érdeklődő a szakterülettel összefüggő új módszerek és eszközök iránt.Elkötelezett a minőségi követelmények betartására.Megérti az élethosszig tartó tanulás jelentőségét, törekszik ennek megvalósítására, a folyamatos szakmai képzésre és általános önképzésre.d) autonómia és felelősségElőírt keretek között önállóan végzi munkaköri feladatait.Munkájáért felelősséget vállal önálló feladatvégzésnél és csoportmunkában egyaránt.e) szakmai kompetenciákA szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, a médiatudatosság, a biztonságos internethasználat.Digitális technológia hatékony alkalmazása tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete.Az ipari termelés területén elindult technológiai forradalom, az Ipar 4.0 alapú működés és technológiai tudás, a kiber-fizikai rendszerek, önszervező mechanizmusok ismerete.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az órák látogatása, az ott hallottak otthoni áttekintése és kiegészítése az órán ajánlott irodalom alapján. Gyakorlatvezető által kiadott projektfeladat egyéni vagy csoportos megoldása (git verziókezelő segítségével), félév végén a projekt bemutatása és megvédése.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Android Studio és SDK: https://developer.android.com/studio/ Git: https://git-scm.com/ Gitlab: https://gitlab.com/ Sourcetree: https://www.sourcetreeapp.com/

Kötelező irodalom:

[1] Dr. Bolla Kálmán Milán, Eszéki Dániel: Android szoftverfejlesztés, egyetemi jegyzet, 2019

Ajánlott irodalom:

[1] Ekler Péter, Fehér Marcell, Forstner Bertalan, Kelényi Imre: Android-alapú szoftverfejlesztés, Szak Kiadó 2012, ISBN 9789639863279 [2] Google Android Developers: http://developer.android.com