Tantárgy neve, kódja: Lean a logisztikában, GLOGBAL-LEANALOG-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit + Ellátási lánc menedzsment
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Boldizsár Adrienn
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A vállalati versenyképesség fenntartásához, javításához a logisztika területén is meg kell szüntetni a veszteségeket: ugyanazt a lean gondolkodásmódot kell követni, mint más területen. Ennek megfelelően a tantárgy célja a lean alapelveinek és a logisztika módszereinek részletes megismerése mellett a lean szemlélet és eszközök gyakorlatorientált, készségszintű elsajátítása. A félév során a hallgatók megismerkednek a vállalatok folyamatszervezési kihívásaival, a veszteségek fő okaival. Gyakorlati példákon, szimulációkon, egyéb számítógépes alkalmazások segítségével, valamint esettanulmányokon keresztül követhetik nyomon a lean alkalmazásának előnyeit a termelési és logisztikai folyamatokban.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A TPS és a lean management története. Hozzáadott érték koncepció. Lean alapelvek. Toyota termelési rendszer Hagyományos, és a lean gyártás összehasonlítása. Munkaelosztás hatékonyságát leképező mutatószámrendszer. Általános mutatószámrendszerek. Termelés, logisztikai rendszerek veszteségtípusai. MURA, MURI, a 7 MUDA. A folyamatok modellezésére alkalmazható módszerek, eljárások. Folyamatok időmérése, jellemző időértékei. Időmérés gyakorlata, szerepe. Időmérési módszerek. Az átfutási idő értelmezése, és jelentősége. Ciklusidő. Ütemidő. Az ütemidő és ciklusidő kapcsolata. Nivellálás, sorkiegyenlítés. Időalapok (naptári munkarendszerinti, hasznos, produktív időalap). Kapacitással kapcsolatos számítások, elemzések. Mozdulatelemzés. Standard munka tervezése, fejlesztése és dokumentálása. Ergonómia fogalma, ergonómiai szempontok. Munkahelytípusok ergonómiai szempontból. Munkahelyek ergonómiai értékelése. Fiziológiai szempontok. Problémamegoldás 4 típusa és problémamegoldó módszerek. Problémamegoldást támogató eszközök, hibaelemző módszerek. Ishikawa diagram, Pareto diagram, Spagetti diagram, 5W1H módszer. Kölcsönhatás (ok-okozati) diagram. Az értékáram ismertetése, elemzése. Az érték és veszteség kapcsolata, arányuk a klasszikus folyamatokban. Ötletgyűjtő módszerek. Logisztikai, termelési rendszerek hatékonyságát jellemző mutatószámok. Általános berendezés hatékonyság számítási metódusa. Kapacitáskihasználtság. Gyártó cella kialakítások. Kaizen, folyamatok fejlesztése.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Ismeri a logisztikai folyamatokat, azok lebonyolításának módjait, technikai lehetőségeit. Képes alkalmazni a logisztikai folyamatokkal kapcsolatosan megismert számítási, modellezési elveket és módszereket. Képes értelmezni és jellemezni a logisztikai folyamatok elemeit, azok kapcsolatát, szerepét és jelentőségét a teljes folyamatban.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Gyakorlati jegy a következők szerint: zárthelyi dolgozat, melynek értékelése a TVSZ szerint történik..
Vizsgakövetelmények:

-

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az előadások és a gyakorlatok anyaga.

Kötelező irodalom:

Daniel T. Jones - James P. Womack: Lean szemlélet - A veszteségmentes, jól működő vállalat alapja. Hvg Kiadó Zrt., Bp. 2009. ISBN: 9789639686830

Ajánlott irodalom:

Daniel T. Jones - James P. Womack: Lean szemlélet - A veszteségmentes, jól működő vállalat alapja. Hvg Kiadó Zrt., Bp. 2009. ISBN: 9789639686830 Womack, J.: Gemba-séták. LEI Magyarországi Egyesülete. 2015. ISBN: 9789630865241 Kosztolányi J. - Schwahofer G.: Lean szótár (6. kiadás). 2014. ISBN 978-963-89-6353-6 (Ingyenesen letölthető!)