Tantárgy neve, kódja: Programozási paradigmák és technikák, GINFBAL-PROPARTE-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Algoritmusok és adatstruktúrák + Programozás I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Ellenőrzésért felel: Szerémi Éva Krisztina
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja kettős: egyrészt az objektum-orientált programozás alapjainak megismertetése a C#-nyelven keresztül, másrészt felkészíti a hallgatókat a vizuális programozás tantárgyra
Elsajátítandó ismeretanyag:

Elsajátítandó ismeretanyag előadás: 1. A C# project alap-elemei, konzol input-output, string-numerikus konverziók. 2. Az OOP alapelemei: osztály, tagok és metódusok, osztály-példány, példányosítás, a konstruktor. 3. Elérési szintek, statikus tagok és metódusok, névterek és kész osztályok használata. 4. Tömb típusok használata, kétdimenziós tömbök. A foreach ciklus. 5. Kivétel-kezelés, fontosabb kivétel-típusok. 6. Szöveg-kezelő metódusok. Az enum típusok. 7. Szöveges és általános fájl input-output eszközök. 8. Osztály-öröklődés, metódus felülírás, absztrakt és virtuális metódusok. 9. Érték- és referencia-típusú változók, a ref, out módisító. A Copy-konstruktor alkalmazása. 10. List és Dictionary osztályok. Getter és setter tulajdonságok. Osztály-indexelő. 11. Interfészek. Az IComparable interfész. 12. Lambda kifejezés, alkalmazás listáknál. 13. A delegate típus, delegate változó. Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium: 1. A C# project alap-elemei, konzol input-output, string-numerikus konverziók. 2. Az OOP alapelemei: osztály, tagok és metódusok, osztály-példány, példányosítás, a konstruktor. 3. Elérési szintek, statikus tagok és metódusok, névterek és kész osztályok használata. 4. Tömb típusok használata, kétdimenziós tömbök. A foreach ciklus. 5. Kivétel-kezelés, fontosabb kivétel-típusok. 6. Szöveg-kezelő metódusok. Az enum típusok. 7. Szöveges és általános fájl input-output eszközök. 8. Osztály-öröklődés, metódus felülírás, absztrakt és virtuális metódusok. 9. Érték- és referencia-típusú változók, a ref, out módisító. A Copy-konstruktor alkalmazása. 10. List és Dictionary osztályok. Getter és setter tulajdonságok. Osztály-indexelő. 11. Interfészek. Az IComparable interfész.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

tudása - Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket. Tudása kiterjed az információs rendszerek modellezésére, adatbázis alapú rendszerek kialakítására, számítógépes hálózatok felépítésére, működésére és implementációjára, intelligens rendszerek jellemzőire, a mobil alkalmazásfejlesztés sajátosságaira, a korszerű, általános célú operációs rendszerek menedzselésére, és az IT biztonság szempontjaira - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. -Nyitott az új módszerek programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készség szintű elsajátítására - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Félévközi tanulmányi követelmények: Programozási dolgozat írása számítógépen és elméleti teszt írása az utolsó konzultáción. Házi feladatok elkészítése. A programozási dolgozatból és az elméleti tesztből összesen minimum 50 %-ot el kell érni.
Vizsgakövetelmények:

A programo

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A kötelező irodalom, előadás diasor, a gyakorlatokon megírt programok, kidolgozott feladatok, a fejlesztési környezet súgója. A gyakorlatokon, minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított.

Kötelező irodalom:

[1]  Reiter István: C# programozás lépésről lépésre, Jedlik Oktatási Stúdió, 2012, ISBN: 978-615-5012-17-4 https://reiteristvan.wordpress.com/2012/10/17/c-programozas-lepesrol-lepesre-letoltheto/

Ajánlott irodalom:

[1] Troelsen, Andrew-Japikse, Philip: C# 6.0 and the .NET 4.6 Framework (Seventh Edition), Apress, 2015, ISBN: 978-1-4842-1333-9