Tantárgy neve, kódja: Hálózati adminisztráció I., GINFBAL-HALOADM1-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 5. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: 100 kredit
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Szakirányon kötelezően választható
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Göcs László
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Göcs László
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók megismerjék a vállalati hálózati menedzselés lehetőségét, Windows alapú szoftverek segítségével.
Elsajátítandó ismeretanyag:

1. konzultáció A TCP/IP modell. Rétegek IP címek (IPv4), osztályok, magánhálózati címtartományok, alhálózatok. IPv6-os címek. Parancssori alapismeretek. Egyszerű (otthoni, mikro-vállalati) hálózatok adminisztrálása, konfigurálása. Vékonykliens technológia. Otthoni médiahálózat. NAS szerepe, működése. Virtualizációs megoldások. Felhő alapú informatika. Szerverparkok eszközei. DHCP szolgáltatás, konfigurációs adatok, kapcsolódó üzenetek. A NAT szerepe, működése. Megosztott mappák elérése. Speciális megosztások. Nyomtatók megosztása, alap és speciális engedélyek. Munkacsoport és tartomány alapú szervezés. NetBIOS nevek, a kapcsolódó névfeloldás folyamata. Névfeloldás IPv4 és IPv6 címek esetén (NetBIOS, WINS, DNS, LLMNR). DNS szolgáltatás. Az ACL és az NTFS engedélyek. Könyvtárak megosztása a hálózaton. 2. konzultáció Tartományi környezet. A címtár fogalma (Active directory). Felhasználói csoport típusok. Címtárpartíciók. Egyedi főkiszolgáló műveletek. Megosztott mappák közzététele a címtárban (DFS, FRS). 3. konzultáció Csoportházirend (Group Policy) fogalma. A csoportházirend fő alkalmazási területei. A csoportházirend működése. A csoportházirend öröklődése. A csoportházirend hatásának szűrése. Adatbiztonság, adatvédelem. Biztonsági mentés. Replikációs topológia. RAID technológia. Távoli menedzselés, RDP. A VPN kapcsolat. Power Shell. 4. konzultáció ZH 5. konzultáció Pót ZH

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Tanulmányai során szerzett ismeretanyagát felhasználva képes számítógépes és távközlő hálózatok telepítésére és konfigurálására, hálózati hibák elhárítására, hálózatok üzemeltetésére és továbbfejlesztésére. - Képes alkalmazást fejleszteni, kliens-szerver és WEB, mobil rendszereket programozni, multiplatform rendszereket kialakítani. - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Képes szakterületén elemzési, specifikációs, tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására, alkalmazza a fejlesztési módszertanokat, hibakeresési, tesztelési és minőségbiztosítási eljárásokat. - Együttműködik informatikusokkal és villamosmérnökökkel a csoportmunka során, és más szakterületek képviselőivel is az adott probléma követelményelemzésének és megoldásának kimunkálása során. - Magyar és angol nyelven kommunikál szakmai kérdésekről és alkotó módon használja az informatika formális nyelvezetét. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

- Ismeri az informatikai rendszerek hardver és szoftver elemeinek működését, megvalósításuk technológiáját, működtetéséből származó feladatok megoldásának mikéntjét, valamint informatikai és egyéb műszaki rendszerek összekapcsolásának lehetőségeit. - Birtokában van a mért jelek feldolgozásával, rendszerek és hálózatok modellezésével, szimulációjával és szabályozásával kapcsolatos alapismereteknek és mérnöki szemléletnek. - Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Alapvető adatbiztonsági ismeretekkel bír. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Attitűdje:

- A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. - Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve. - Komplex megközelítést kívánó döntési helyzetekben is a jogszabályok és etikai normák teljes körű figyelembevételével hozza meg döntését. - Érti és magáénak érzi a szakma etikai elveit és jogi vonatkozásait. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre. - Szem előtt tartja és ügyel a munkatársai és megrendelői adatainak, információinak biztonságára.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az elméleti ZH-n 40 pontot lehet szerezni. Az elméleti ZH akkor sikeres, ha a hallgató legalább 20 pontot elér. A gyakorlati ZH-n 60 pontot lehet szerezni. Egy gyakorlati ZH akkor sikeres, ha a 60 pontból legalább 30 pontot elér. A ZH-kon az előzőek figyelembe vételével legalább 50 pontot kell elérni a gyakorlati jegy megszerzéséhez (min 20 pontot az elméleti ZH-n, min 30 pontot a gyakorlati ZH-n). Akiknek nem sikerül a fentiek szerint legalább 50%-ot elérni, azok úgy az elméleti ZH-t, mint a gyakorlati ZH-t egy alkalommal pótolhatják a szorgalmi időszakban.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Előadásvázlat valamint a gyakorlatokhoz létrehozott segédletek és oktatóvideók. A gyakorlatokon minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított.

Kötelező irodalom:

[1] Perrott Sara: Windows Server 2022 & Powershell All-In-One for Dummies, For Dummies , ISBN 9781119867821, 2022 [2] Jordan Krause: Mastering Windows Server 2022 - Fourth Edition, Packt Publishing, ISBN 1837634505, 2023 [3] Bekim Dauti: Windows Server 2022 Administration Fundamentals, Packt Publishing, ISBN: 9781803232157, 2022

Ajánlott irodalom: