Tantárgy neve, kódja: Anyagvizsgálatok elmélete és gyakorlata, GMUMSZL-ANYVELGY-1

Szak neve, képzési szintje: Műanyagfeldolgozó technológus szakirányú továbbképzési szak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 23
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Hansághy Pál
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Hansághy Pál , Palásti Ferenc
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth László
Tárgy oktatásának célja:
A tantárgy célkitűzése, hogy a hallgatók megismerjék a legkorszerűbb anyagvizsgálati eljárásokat, melyekkel lehetséges a korszerű anyagok minősítése, valamint alapvető gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek az anyagvizsgálatok területén.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Ismertetésre kerülnek a különböző alapanyagvizsgálatok, azok jellemzői, működési elvük, előnyeik, hátrányaik, pontossági korlátjaik, felhasználási területük. A vonatkozó szabványok és azok követelményeinek bemutatásán keresztül a hallgatók átfogó képet kapnak egy vizsgálat elvégzésének folyamatáról, az eredmények feldolgozásáról, a helyes adatkezelésről, egy vizsgálati jegyzőkönyv elkészítésének menetéről, formai és tartalmi követelményeiről. Tantárgy tartalma: 1. Anyagvizsgálatok csoportosítása, szabványismeret, adatfeldolgozás, jegyzőkönyv készítés követelményei Bemutatásra kerülnek az anyagvizsgálatok és azok csoportosítása. A szabványi követelmények, a helyes adatfeldolgozás és adatkezelés, jegyzőkönyvek formai és tartalmi követelményeinek ismertetése. 2. Alapanyag minőségellenőrző vizsgálatok A műanyagfeldolgozás során használt alapvető alapanyagellenőrzésre szolgáló vizsgálatok (folyás index meghatározás, nedvességmérés) céljának, elvének, módszereinek, berendezéseinek ismertetése. Két vizsgálat (MFI és nedvességmérés) bemutatása után a hallgatók elvégzik a vizsgálatokat a kapott alapanyagokon és az eredményekről jegyzőkönyvet készítenek. 3. Termoanalitikai vizsgálatok Az alapanyag minőségi ellenőrzésére és anyag meghatározásra is alkalmas termoanalitikai vizsgálatok (TGA, DSC) céljának, elvének, módszereinek, berendezéseinek ismertetése. A hallgatók a vizsgálatok bemutatását követően vizsgálatokat végeznek, eredményeit értékelik és jegyzőkönyvet készítenek. 4. Spektroszkópia A Fourier-transzformációs infravörös spektroszkópia céljának, elvének, módszereinek, berendezéseinek ismertetése. A kapott ismeretlen anyagokon a hallgatók spektroszkópiás vizsgálatokat végeznek, beazonosítják az anyagokat és a vizsgálatról jegyzőkönyvet készítenek.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Alapvető anyagvizsgálati módszerek ismerete, értékelése, jegyzőkönyvkészítés.

Képességei:

A hallgató képes tájékozódni az alapvető alapanyagvizsgálatok területén. Képes jellemezni az egyes alapanyagokat, képes eldönteni, hogy milyen felhasználási területei lehetnek az egyes anyagoknak.

Attitűdje:

Váratlan döntési helyzetekben is önálló, szakmailag megalapozott döntések meghozatalának képessége.

Autonómia és felelősség:

Munkahelyi vezető útmutatása alapján rábízott személyi állomány munkavégzésének irányítási képessége, gépek, berendezések üzemeltetési képessége.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félévközi tanulmányi követelmények: TVSZ szerint. Vizsgakövetelmények: TVSZ szerint, írásbeli vagy szóbeli.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

- Czvikovszky T., Nagy P., Gaál J.: A polimertechnika alapjai, Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2000 - Czél Gy., Kollár M.: Anyagvizsgálati praktikum, Sunplant Kft., Miskolc, 2008 - Tuskó L., Végvári F.: Anyagvizsgálat (H-273), KFGAMFK, Kecskemét, 1997

Ajánlott irodalom: