Tantárgy neve, kódja: Hő- és áramlástan, GLOGBAL-HOARAMLA-1

Szak neve, képzési szintje: Logisztikai mérnöki alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 12
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Géptan alapjai
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Görbe Mihály
Felelős tanszék: Alaptudományi Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Pusztai Béla Gábor
Ellenőrzésért felel:
Tárgy oktatásának célja:
A műszaki gyakorlatban előforduló hőtani jelenségek és az azokat kihasználó gépek, berendezések megismerése. Megismertetni a hallgatókkal a folyadékok dinamikáját, átfogó képet nyújtani súrlódásmentes folyadékok áramlásáról, valamint azok törvényszerűségeiről. Ismertetni a folyadéksúrlódás műszaki ismeretanyagának alapjait.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A hőtani előismeretek összefoglalása. A hőtani rendszerek, határfelületek, a folyamatok megfordíthatósága. A munka, hő, belső energia. Az I. főtétel zárt és nyitott rendszerekre. Az entalpia. A tökéletes gázok hőtani folyamatai. A gázkeverékek. A valódi gázok. A halmazállapot-változások, folyadékok, gőzök. A nedves levegő. A II. főtétel. Az entrópia és a hődiagram. A körfolyamatok. A hőerőgépek, termikus hatásfok. A hőszivattyúk, jósági tényező. A járművek belsőégésű hőerőgépeiben lejátszódó körfolyamatok; a motorikus körfolyamatok: Otto- és Diesel-körfolyamat. Az ideális gázturbina körfolyamat. Hűtő-körfolyamatok. A hőterjedés jellemzése, hőáram, hőellenállás. A hővezetés. A réteges fal és a vastag falú cső hővezetése. A hőátadás. A hősugárzás. A Newton-féle lehűlési törvény. A nyugvó folyadékok és gázok nehézségi és tehetetlenségi erőtérben. Pascal és Arkhimédész törvényei. A súrlódásmentes áramlások törvényszerűségei. A súrlódásos áramlások törvényszerűségei.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

Átfogóan ismeri a műszaki szakterület tárgykörének alapvető tényeit, irányait és határait. Ismeri a logisztikai folyamatok megvalósítására alkalmas járművek és géprendszerek működési elveit, szerkezeti jellemzőit. Ismeri a logisztikai folyamatokat megvalósító járművek és mobil gépek üzemeltetési, fenntartási rendszereit. Képes felismerni az ipari termelési és gazdasági rendszerekben a közlekedési, szállítási, anyagmozgatási folyamatot, a logisztikai rendszer megvalósításához szükséges eszközigényeket. Képes a logisztikai rendszerek üzemeltetésének megszervezésére, lebonyolítására, irányítására. Képes a logisztikai rendszerek egyes részleteinek tervezésével, gyártásával és javításával, illetve ezek szervezésével kapcsolatos mérnöki alapfeladatok elvégzésére. Képes a logisztikai rendszerek részfolyamatainak, és azok fizikai realizálását végző részegységek (anyagmozgatógépek, szenzorok, aktuátorok, irányítórendszerek, adatbázis-rendszerek stb.) összekapcsolására.

Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A veszélyhelyzet alakulása, valamint a számonkérés módját kidolgozó kari bizottság határozatai, ajánlásai függvényében ebben a pontban még változások lehetségesek! Zárthelyi dolgozat. Időpontja az utolsó konzultáció, időtartama 90 perc, pontértéke 100. Megírása során használhatók: szöveges információ tárolására nem alkalmas zsebszámológép, íróeszközök, továbbá saját kezűleg, kék tollal írt (nem fénymásolt, nem nyomtatott) egyoldalas A5 oldal méretű képletgyűjtemény. Sikertelen (50 pontosnál gyengébb) félév végi összpontszám esetén a pótdolgozati héten megírt pótdolgozattal (ugyanilyen feltételek mellett) javítható.
Vizsgakövetelmények:

A veszélyhelyzet alakulása, valamint a számonkérés módját kidolgozó kari bizottság határozatai, ajánlásai függvényében ebben a pontban még változások lehetségesek! A vizsga írásbeli, időtartama 90 perc, pontértéke 100 pont. Az előadásokon elhangzott, illetve az egyéni feldolgozásra kiadott anyag számonkéréséből és feladatok megoldásából áll, szöveges leírást, rajzokat is elváró elméleti kérdéseket és számítási feladatokat tartalmaz. Az elméleti részből való felkészülést a szorgalmi időszak végén kiadott vizsgatematika segíti. A vizsga megírása során használhatók: szöveges információ tárolására nem alkalmas zsebszámológép, íróeszközök, továbbá saját kezűleg, kék tollal írt (nem fénymásolt, nem nyomtatott) egyoldalas A5 oldal méretű képletgyűjtemény. A szorgalmi időszakban szerzett pontok 50 pont fölötti részének fele hozzáadódik a vizsgadolgozat pontszámához. A vizsgajegy meghatározása a TVSz. 11. § (2) szerinti táblázatnak megfelelően történik.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Elektronikusan közzétett dokumentumok, diák, táblázatok; az önálló feldolgozásra kiadott részek videós segédletei.

Kötelező irodalom:

Bagány M.: Műszaki hőtan (H–388), KF-GAMFK, Kecskemét, 2012 Bagány M.: Műszaki áramlástan (H–393), KF-GAMFK, Kecskemét, 2009

Ajánlott irodalom:

Bihari Péter (szerk.): Műszaki termodinamika – Feladatgyűjtemény, BME Gépészmérnöki Kar, 2004. Gausz Tamás, Sánta Imre: Hő- és áramlástan I-II., BME Közlekedésmérnöki Kar, 2011, ISBN 978-963-279-584-3 Konecsny Ferenc, Pásztor Endre (szerk.): Műszaki hő- és áramlástan – Példatár (71014), BME Közlekedésmérnöki Kar, 2006. Eastop, T. D. – McConkey, A.: Applied Thermodynamics for Engineering Technologists. Longman, Singapor