Tantárgy neve, kódja: Irányítástechnika, GINFBAL-IRANYTEC-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 4
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 4. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Jelek és rendszerek
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Lóránt
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Halczman Szilvia Lídia
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja a irányítástechnikai alapismeretek megismertetése a hallgatókkal.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Irányítástechnikai rendszerek áttekintése, alapfogalmak. Rendszerek átviteli jellegzetességei, rendszerjellemző függvények, rendszervizsgálat. Fourier és Laplace transzformáció, vizsgálatok operátor tartományban Tranziensek, válaszjelek értelmezése. Visszacsatolt hálózatok jellemzése, irányítástechnikai alaptagok szerepe. Stabilitásvizsgálat, a P-PD-PI-PID kompenzáció jellegzetességei.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

képességei - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

tudása - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok). - Birtokában van a mért jelek feldolgozásával, rendszerek és hálózatok modellezésével, szimulációjával és szabályozásával kapcsolatos alapismereteknek és mérnöki szemléletnek.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. - Nyitott az informatikai eszközöket alkalmazó más szakterületek megismerésére és azokon informatikai megoldások kidolgozására az adott terület szakembereivel együttműködve. - Érti és magáénak érzi a szakma etikai elveit és jogi vonatkozásait. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre. - Szem előtt tartja és ügyel a munkatársai és megrendelői adatainak, információinak biztonságára.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
---
Vizsgakövetelmények:

A vizsga írásbeli jellegű, mely nagyrészt feladatok megoldására támaszkodik; a feladat elvégzésére összesen 90 perc áll rendelkezésre. Online esetben 60 perc tesztjellegű kérdéssort kell megoldani, melyek pontjai elméleti és számítási feladatokat is tartalmaznak.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Elektronikus segédanyag rendelkezésre áll, melyről bővebb információt az előadó ad.

Kötelező irodalom:

[1] Dr. Madarász László: Irányítástechnika/Analóg irányításelmélet GAMF, 1990 [2] Dr. Csík Norbert: APPENDIX az analóg irányítástechnikához, Neptun, elektronikus segédanyag, 2020

Ajánlott irodalom:

[1] Gerzson Miklós, Pletl Szilveszter: Irányítástechnika, Typotex 2011, ISBN 978-963-279-529-4 https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0008_gerzsonpletl/Gerzson_Pletl_Iranyitastechnika_9_9.html [2] Dr. Halmai, Attila: Mérés és irányítástechnika, Edutus Főiskola, 2011 https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0017_08_meres_es_iranyitastechnika/index.html