Tantárgy neve, kódja: Programozási paradigmák és technikák, GUZEBAL-PROPARTE-1

Szak neve, képzési szintje: Üzemmérnök-informatikus alapszak, BProf
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: Algoritmusok és adatstruktúrák + Programozás I.
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Ellenőrzésért felel: Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy célja kettős: egyrészt az objektum-orientált programozás alapjainak megismertetése a C#-nyelven keresztül, másrészt felkészíti a hallgatókat a vizuális programozás tantárgyra.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Elsajátítandó ismeretanyag előadás: 1. A C# project alap-elemei, konzol input-output, string-numerikus konverziók. 2. Az OOP alapelemei: osztály, tagok és metódusok, osztály-példány, példányosítás, a konstruktor. 3. Elérési szintek, statikus tagok és metódusok, névterek és kész osztályok használata. 4. Tömb típusok használata, kétdimenziós tömbök. A foreach ciklus. 5. Kivétel-kezelés, fontosabb kivétel-típusok. 6. Szöveg-kezelő metódusok. Az enum típusok. 7. Szöveges és általános fájl input-output eszközök. 8. Osztály-öröklődés, metódus felülírás, absztrakt és virtuális metódusok. 9. Érték- és referencia-típusú változók, a ref, out módisító. A Copy-konstruktor alkalmazása. 10. List és Dictionary osztályok. Getter és setter tulajdonságok. Osztály-indexelő. 11. Interfészek. Az IComparable interfész. 12. Lambda kifejezés, alkalmazás listáknál. 13. A delegate típus, delegate változó. Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium: 1. A C# project alap-elemei, konzol input-output, string-numerikus konverziók. 2. Az OOP alapelemei: osztály, tagok és metódusok, osztály-példány, példányosítás, a konstruktor. 3. Elérési szintek, statikus tagok és metódusok, névterek és kész osztályok használata. 4. Tömb típusok használata, kétdimenziós tömbök. A foreach ciklus. 5. Kivétel-kezelés, fontosabb kivétel-típusok. 6. Szöveg-kezelő metódusok. Az enum típusok. 7. Szöveges és általános fájl input-output eszközök. 8. Osztály-öröklődés, metódus felülírás, absztrakt és virtuális metódusok. 9. Érték- és referencia-típusú változók, a ref, out módisító. A Copy-konstruktor alkalmazása. 10. List és Dictionary osztályok. Getter és setter tulajdonságok. Osztály-indexelő. 11. Interfészek. Az IComparable interfész.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

– Képes programozásra objektumorientált, vizuális és egyéb programozási környezetben.– Képes csoportmunkában együttműködni saját és más szakterületek képviselőivel egy adott probléma megoldásának kidolgozásában.– Képes folyamatos önképzésre, lépést tartva ezáltal az informatikai szakma fejlődésével.

Képességei:

– Ismeri a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket, fejlesztési eszközöket.– Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét.

Attitűdje:

– Nyitott az új módszerek, programozási nyelvek, eljárások megismerésére és azok készségszintű elsajátítására, valamint lépést tud tartani ezek fejlődésével.– Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Félévközi tanulmányi követelmények: Programozási dolgozat írása számítógépen és elméleti teszt írása az utolsó konzultáción. Házi feladatok elkészítése. A programozási dolgozatból és az elméleti tesztből összesen minimum 50 %-ot el kell érni.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

A kötelező irodalom, előadás diasor, a gyakorlatokon megírt programok, kidolgozott feladatok, a fejlesztési környezet súgója. A gyakorlatokon, minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított.

Kötelező irodalom:

[1] Reiter István: C# programozás lépésről lépésre, Jedlik Oktatási Stúdió, 2012, ISBN: 978-615-5012-17-4 https://reiteristvan.wordpress.com/2012/10/17/c-programozas-lepesrol-lepesre-letoltheto/

Ajánlott irodalom:

[1] Troelsen, Andrew-Japikse, Philip: C# 6.0 and the .NET 4.6 Framework (Seventh Edition), Apress, 2015, ISBN: 978-1-4842-1333-9