Tantárgy neve, kódja: Hálózati adminisztráció, GUZEBAL-HALOADMI-1

Szak neve, képzési szintje: Üzemmérnök-informatikus alapszak, BProf
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 5
Elmélet: 0 %
Gyakorlat: 0 %
A tantárgy tantervi helye: 3. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása: Kötelező
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Gurka Dezsőné Csizmás Edit
Tárgy oktatásának célja:
A hallgatók a vállalti környezetben alkalmazott Windows szerver szolgáltatásait ismerjék meg. Cél egy központosított menedzselés létrehozása tartományi környezet segítségével. A szolgáltatás üzemeltetésével a vállalati felhasználók kezelése, a biztonsági beállítások, az adattárolás lehetőségei kerülnek előtérbe.
Elsajátítandó ismeretanyag:

A TCP/IP modell. Rétegek IP címek (IPv4), osztályok, magánhálózati címtartományok, alhálózatok. IPv6-os címek. Parancssori alapismeretek. Egyszerű (otthoni, mikro-vállalati) hálózatok adminisztrálása, konfigurálása. Vékonykliens technológia. Otthoni médiahálózat. NAS szerepe, működése. Virtualizációs megoldások. Felhő alapú informatika. Szerverparkok eszközei. DHCP szolgáltatás, konfigurációs adatok, kapcsolódó üzenetek. A NAT szerepe, működése. Megosztott mappák elérése. Speciális megosztások. Nyomtatók megosztása, alap és speciális engedélyek. Munkacsoport és tartomány alapú szervezés. NetBIOS nevek, a kapcsolódó névfeloldás folyamata. Névfeloldás IPv4 és IPv6 címek esetén (NetBIOS, WINS, DNS, LLMNR). DNS szolgáltatás. Az ACL és az NTFS engedélyek. Könyvtárak megosztása a hálózaton. Tartományi környezet. A címtár fogalma (Active directory). Felhasználói csoport típusok. Címtárpartíciók. Egyedi főkiszolgáló műveletek. Megosztott mappák közzététele a címtárban (DFS, FRS). Csoportházirend (Group Policy) fogalma. A csoportházirend fő alkalmazási területei. A csoportházirend működése. A csoportházirend öröklődése. A csoportházirend hatásának szűrése. Adatbiztonság, adatvédelem. Biztonsági mentés. Replikációs topológia. RAID technológia. Power Shell. Távoli menedzselés, RDP. A VPN kapcsolat.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

– Képes a korszerű, általános célú operációs rendszerek menedzselésére.– Képes informatikai és információs infrastrukturális rendszerek telepítési és üzemeltetési feladatainak ellátásához szükséges mérnöki gyakorlati módszerek alkalmazására.– Képes korszerű, általános célú operációs rendszerek telepítésére, konfgurálására, hibaelhárítására, üzemeltetésére, továbbfejlesztésére.– Képes a tanult fejlesztési módszereket, hibakeresési, tesztelési és minőségbiztosítási eljárásokat felhasználva tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatok ellátására.

Képességei:

– Ismeri az informatikai rendszerek hardver- és szoftverelemeinek működését, megvalósításuk technológiáját.– Ismeri az informatikai hálózatok felépítését, működését, megvalósítását, alapvető adatbiztonsági ismeretekkel bír.– Tudása kiterjed az információs rendszerek modellezésére.– Ismeri a korszerű, általános célú operációs rendszerek kezelését.– Ismeri az IT (Information Technology) biztonság szempontjait.– Szaknak, szakképzésnek megfelelő digitális kompetencia és szakmaspecifikus digitális készségek, médiatudatosság, biztonságos internethasználat.

Attitűdje:

– Érti és magáénak érzi a szakma etikai elveit és jogi vonatkozásait, döntési helyzetekben maradéktalanul figyelembe véve azokat.– Szem előtt tartja és ügyel a munkatársai és a megrendelők adatainak, információinak biztonságára.

Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az előadás ZH-n 40 pontot lehet szerezni. Az előadás ZH akkor sikeres, ha a hallgató legalább 20 pontot elér. A gyakorlati ZH-n 60 pontot lehet szerezni. Egy gyakorlati ZH akkor sikeres, ha a 60 pontból legalább 30 pontot elér. A ZH-kon az előzőek figyelembe vételével legalább 50 pontot kell elérni a gyakorlati jegy megszerzéséhez (20 pontot az előadás ZH-n, 30 pontot a gyakorlati ZH-n). Akiknek nem sikerül a fentiek szerint legalább 50 pontot elérni, azok úgy az előadás ZH-t, mint a gyakorlati ZH-t egy alkalommal pótolhatják a szorgalmi időszakban.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Az ajánlott irodalom, előadásvázlat. A gyakorlatokon minden hallgatónak külön, korszerű számítógépes hozzáférés biztosított.

Kötelező irodalom:

[1] Göcs László oktatói weboldala: Oktatási segédletek, előadás anyagok http://gocslaszlo.hu/oktatas/index.html[2] Borbély Balázs - Filkor Csaba - Szentgyörgyi Tibor: Modern munkakörnyezet építése Windows Server 2012, Windows 8 és Office 365 alapokon, 2012, ISBN: 9786155012204[3] Gál Tamás, Szabó Levente, Szerényi László: Rendszerfelügyelet rendszergazdáknak, Szak Kiadó, ISBN 978-963-9131-98-9

Ajánlott irodalom: