Tantárgy neve, kódja: Mentorprogram: Anyagismeret gyakorlás, GSZABAN-MENTANYG-1

Szak neve, képzési szintje: szabadon választható, BSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+2+0
Kreditérték: 3
Elmélet: %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Kovács Péter
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Kovács Péter
Ellenőrzésért felel: Kovács Péter
Tárgy oktatásának célja:
Az Anyagismeret gyakorlás-M tárgy célja, hogy a hallgatók elmélyítsék a fémes anyagok mechanikai tulajdonságjellemzőit, azoknak megváltoztatási lehetőségeit, gyakorolják a felhasználás szempontjából a legmegfelelőbb értékek beállítását, alkatrészek anyagmegválasztásának elvégzését.
Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Egyes acélok, öntöttvasak és kerámiák tulajdonságai. A széntartalom hatása az acélok tulajdonságaira. Ötvöző és szennyező elemek hatása. Acélok csoportosítása és jelölési rendszere. Öntöttvasak csoportosítása, jellemzése. Színesfémek és ötvözeteik. Könnyűfémek és ötvözeteik. Kompozitok, kerámiák.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:


Képességei:


Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:

A hallgató alkalmazza az előző tantárgyakban tanult folyamatokat (Anyagismeret G1, Kémia, Fizika) és azt felhasználva alkalmazza ezt az anyagválasztásban. A hallgató gyakorolja, elmélyíti az anyagismeret tárgyköréhez tartozó fogalomrendszert, a legfontosabb összefüggéseket és elméleteket, képes az adott műszaki szakterület terminológiáit, elméleteit alkalmazni az azokkal összefüggő feladatok végrehajtásakor. Megszerzett műszaki ismeretei alkalmazásával törekszik a megfigyelhető jelenségek minél alaposabb megismerésére, törvényszerűségeinek leírására, megmagyarázására.

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A gyakorlati órákon való aktív részvételért óránként maximálisan 5 pont kapható. Ezzel a folyamatos órai munkával 12*5=60 pont szerezhető a félév során. A félév során az előadások elkészítés, és szóbeli bemutatásért maximálisan 50 pont szerezhető. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele az órai munka és az előadásból külön-külön legalább 50% teljesítése. Értékelés: a TVSZ 17. §-nak megfelelően jeles (86-100), jó (76-85), közepes (63-74), elégséges (50-62), elégtelen (0-49).
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Teams-re feltöltött segédanyagok. Anyagvizsgáló, képlékenyalakító és hőkezelő laboratórium berendezéseinek, eszközeinek használata.

Kötelező irodalom:

[1] www.tankonyvtar.hu Balla Sándor, …: Anyagismeret (2012), 74-150 old. [2] Balla Sándor, …: Járműszerkezeti anyagok és technológiák I (2012), 1-73 old. [3] Dr. Szabadits Ödön: Acélok, öntöttvasak, MSZT Szabványkiadó, Bp. 2005.

Ajánlott irodalom: