Tantárgy neve, kódja: Digitális technika I., GINFBAL-DIGTECH1-1

Szak neve, képzési szintje: Mérnökinformatikus alapszak, BSc
Tanterv: 2021
Féléves konzultációs órák száma: 16
Kreditérték: 3
Elmélet: 50 %
Gyakorlat: 50 %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Levelező
Előtanulmányi feltételek: nincs
Értékelés: kollokvium
Tantárgy besorolása: szakmai törzsanyag
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Drenyovszki Rajmund
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Drenyovszki Rajmund
Ellenőrzésért felel: Prof. Dr. Johanyák Zsolt Csaba
Tárgy oktatásának célja:
A Digitális technika I. c. tárgy célja, hogy a hallgatók megismerjék az digitális technika elméleti alapjait, a főbb eljárásokat kombinációs és sorrendi áramkörök megtervezéséhez.
Elsajátítandó ismeretanyag:

Információ és jel, digitális jelek, szabványos kódok, zavarvédelem. Boole-algebra, azonosságok, szabályos alakok. Logikai függvények. Logikai rajzjelek szabványa. Függvények egyszerűsítése. Kombinációs hálózatok és sajátságaik. Sorrendi hálózatok fogalma, felépítése, működésük ábrázolása. Elemi sorrendi hálózatok. Ütemdiagramos tervezés. Az aszinkron sorrendi hálózatok állapottáblás tervezése. Logikai hálózatok kialakítása. A szinkron sorrendi hálózatok állapottáblás tervezése. Hardveres ismeretek.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

tudása - Ismeri az informatikai szakterületének műveléséhez szükséges természettudományi elveket és módszereket (matematika, fizika, egyéb természettudományok).

Képességei:

képességei - Képes a megszerzett alapismeretekre építve egy-egy műszaki informatikai területen mélyebb ismeretek önálló megszerzésére, a szakirodalom feldolgozására, majd a területhez kapcsolódó informatikai problémák megoldására. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Attitűdje:

- Hitelesen képviseli a mérnöki és informatikai szakterületek szakmai alapelveit. - A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik. - Érti és magáénak érzi a szakma etikai elveit és jogi vonatkozásait. - Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre.

Autonómia és felelősség:

- Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért. - Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Az egyéni feladat értékelhető minőségű megoldása, határidőre történő bemutatása. Időn túl teljesített feladatok nem pontozhatók. A feladat hiánya esetén az aláírás megadásától eltekintünk.
Vizsgakövetelmények:

A vizsga a tankönyv és a munkafüzet anyagából íródik, mind elméleti, mind gyakorlati feladatokat szerepeltetve. A sikeres vizsgát nagyban elősegíti a munkafüzet önálló, részletekbe menő feldolgozása, mely az elektronikus jegyzetboltból a tankönyvhöz hasonlóan beszerezhető. A dolgozat 90 perces, 100 pont terjedelmű, a dolgozat alatt használni csak a félév közben kiadott "könyvjelző"-t lehet, melyről bővebben az oktató ad tájékoztatást.

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

---

Kötelező irodalom:

[1] Dr. Madarász László: Digitális technika I/1., H-369. [2] Dr. Madarász László: Digitális technika I. Példatár, H-378. [3] Dr. Madarász László: Munkafüzet a digitális technikához, H-394.

Ajánlott irodalom:

[1] Dr. Madarász – Molnár: A leggyakrabban használt TTL és CMOS SSI-MSI áramkörök, H-331 [2] Dr. Madarász László: A digitális IC-sorozatok, optoelektronikai elemek, H-378. [3] Dr. Madarász László: A digitális áramkörök alkalmazástechnikájának alapjai, H-382. [4] Matijevics István Digitális technika interaktív példatár : egyetemi tananyag. (2011) https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0008_matijevics/adatok.html