Tantárgy neve, kódja: Mentorprogram: Elemi algoritmusok a gyakorlatban robotokkal - M, GSZABAN-MENTALRO-1

Szak neve, képzési szintje: szabadon választható, BSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+2+0
Kreditérték: 3
Elmélet: %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Szerémi Éva Krisztina
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Szerémi Éva Krisztina
Tárgy oktatásának célja:
A hallgató megismerkedjen a robotika alapjaival, programozási gyakorlatot szerezzen a robotok irányításában C nyelven és az elemi algoritmusok gyakorlati alkalmazásában.
Elsajátítandó ismeretanyag gyakorlat:

Projektmunka alapjainak megismerése, alkalmazása. Projekt tervezés, előkészítés, kivitelezés legfontosabb alapfogalmainak megismerése és alkalmazása. Ipar 4.0 jelenlegi alappilléreinek és törekvéseinek megismerése. Robotok szerepe és jövője az Ipar 4.0 területén. Alapvető elemi algoritmusok és azok gyakorlati alkalmazása C nyelven NXT Mindstorm robotokkal. Prezentálási technika alapjainak az elsajátítása, a félév végére felkészülés prezentáció megtartására


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A hallgató képes csapatban feladatok/ folyamatok megtervezésére, megszervezésére és végzésére.

Képességei:

Képes az információk megfelelő szintetizálására, azok függéségi viszonyainak figyelembevételével a feladatok priorizálására. Képes projekt terv követésére és megvalósítására, mindezt másokkal kooperatívan együtt dolgozva. Képes saját munkája szakszerű prezentálására.

Attitűdje:

Nyitott az informatika szakterületen zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére és elfogadására, hiteles közvetítésére.

Autonómia és felelősség:

Használja a hatékony tervezéshez és kivitelezéshez elengedhetetlen/megismert metódusokat. Törekszik a hatékony, minőségi, folyamatos munkavégzésre, képes önállóan és másokkal együttműködve is dolgozni.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Projekt készítése kiscsoportos munkában, majd az eredmények prezentálása az NJE által szervezett házi konferencián. Kötelező részvétel egy konkrét projektben, projekt életciklusonként (indítás, tervezés, végrehajtás I., végrehajtás II., tesztelés, ellenőrzés) 12-12 pont (összesen 72 pont) szerezhető. A házi konferenciára készülő videó és prezentáció 14-14 pont (összesen 28 pont). A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele mind a projekt, mind a konferencia részből 50% teljesítése.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

TEAMS-re feltöltött segédanyagok, internetes segédanyagok, videók.

Kötelező irodalom:

Kiss Róbert, Badó Zsolt: A Mindstorms NXT robotok programozásának alapjai, 2010, https://docplayer.hu/6807751-Kiss-robert-bado-zsolt-egyszeru-robotika-a-mindstorms-nxt-robotok-programozasanak-alapjai.html Kiss Róbert-Pásztor Attila: Mobil robotok programozása NXC és NXT-G nyelven 2009, Kecskemét, KF-GAMFK-H-389

Ajánlott irodalom:

Adonyi Róbert: Adatstruktúrák és algoritmusok, Typotex Kiadó, 2011, ISBN 9789632794884 Eric Verzuh: Projektmenedzsment, 2005. ISBN 963752577-7 Martin Ford: Jövőnk a robotok korában, 2022. ISBN 9789635651771