Tantárgy neve, kódja: Zöldgazdaság alapjai, GSZABAN-ZOLDGAZA-1

Szak neve, képzési szintje: szabadon választható, BSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+0
Kreditérték: 3
Elmélet: 100 %
Gyakorlat: %
A tantárgy tantervi helye: 1. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek: Nincs
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Tan Attila
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Tan Attila
Ellenőrzésért felel: Tan Attila
Tárgy oktatásának célja:
A képzés eredményeként tudatosul a hallgatókban, hogy éghajlatunk és környezetünk védelme egy előre tervezhető egységes szempont, amely biztosítja a fenntartható - környezetbarát módon történő szállítás, gyártás, kivitelezés, felhasználás, újrahasznosítás és magán életvitelünk alapelveit. Azok jelentkezést várom, akik már így élik az életüket, vagy így szeretnének élni. A hallgatók képesek lesznek a zöldgazdaság elveit szem előtt tartva a jövőbeni munkahelyükön és magánéletükben fenntartható módon dolgozni élni. Ez által nagyobb eséllyel jutnak értékesebb munkakörhöz, mivel az elsajátított tudással ismerni fogják a klímaváltozás által létrejövő gazdasági helyzetet. A munkakörnyezetben ez alapvető szempont és alkalmazási feltétel lesz 2-3 éven belül. Ismerni fogják az törvényszerűségeket, hatásokat és azok kezeléséhez szükséges módszereket, megoldásokat. Előny lesz számukra, hogy nemcsak a felhasználás és üzemeltetés során tudnak a fenntarthatóság elvei alkalmazása mellett gazdaságosabb működést létrehozni, hanem már a fejlesztés idején is.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Egyes előadásokra a gazdasági életből hívok vendég előadót akivel közösen, podcastszerűen beszélgetek és így tartjuk az előadást 2x45 percben. Témakörök, melyeket érintünk a félév során: • Éghajlat és klímaváltozás okai, hatásai előrejelzése • Üvegházhatású gázok, karbon – és ökológia lábnyom • Fenntarthatóság története, üzleti működés elvei, gazdasági előnyei • Fenntartható települések, okosvárosok, vízgazdálkodás, közlekedés, épületüzemeltetés • Fenntartható csomagolás, szállítás, hulladékgazdálkodás • Körforgásos gazdaság, műanyagok • Étkezési szokásaink hatása a klímaváltozásra • Felelős vállalati működés, ESG rendszer • Társadalmi felelősségvállalás, egyéni és kollektív felelősség • Informatika és MI szerepe fenntarthatóságban • Energetika, megújuló energia • Miért gazdaságosabb a fenntartható működés a csak nyereség orientáltnál. • Gyakorlati jópéldák a fenntartható működésre


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A fenntarthatóság a klíma és a környezetvédelem alapismeretei • Megismerik a fenntartható működés kereteit és elveit. • Megismerik tartalmát, kapcsolatát a gazdasággal, társadalommal, szervezetekkel. • Megismeri a klímaváltozás okait, törvényszerűségeit, folyamatait, azokat a módszereket, melyek a klímaváltozással előrejelzési módszereit. • Pontosan és felelősen tudják, hogy a tevékenységükkel kapcsolatban a gyakorlatban, mit tudnak tenni a klímaváltozás káros hatásainak csökkentése és a fenntarthatóság elveinek megvalósítása érdekében. • Pontosan és felelősen el tudja helyezni majd az aktuális szakmáját, tevékenységét a fenntartható működésben. •

Képességei:

Képes a fenntarthatóság a klíma és a környezetvédelem alapelvei alapján tevékenykedni és gondolkodni, ezt a tudást a magánéletében és a társadalmi életében alkalmazni. A képzésben végzett hallgatók képesek lesznek a fenntarthatóság elveit szem előtt tartva a jövőbeni munkahelyükön és magánéletükben tevékenykedni. Ismerni fogják a fenntartható működés alapvető módszereit és a megvalósításhoz szükséges keretrendszert. Felismerik és képviselik, hogy ezen elvek megvalósítása kiemelt szempont egy szervezet vagy vállalat működésben úgyanúgy mint nyereség és a gazdaságos működés. Az oktatás keretében a felelős vállalati működés, a fenntarthatósági teljesítmény mérése, a szociális, környezeti, társadalmi és etikai területeket is megismerik.

Attitűdje:

Magán, társadalmi és munkahelyi élete során a magatartásával példát adhat másoknak, mellyel hozzájárul a fenntartható életvitelhez.

Autonómia és felelősség:

Földünk, létünk védelem minden egyén saját felelőssége. Felelősségünk az is, hogy ezt a hozzáállást képviseljük és életünkkel példát mutassunk mások számára. Cél, hogy egyre többen legyünk akik a fenntarthatóság elvei alapján élik az életüket.

További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Félévközi tanulmányi követelmények: • Az órákon való részvétellel megvalósulhat, hogy az egymásra épülő témakörök külön tanulás nélkül tudássá, készséggé és ami a legfontosabb, hogy egy szemléletté- látásmóddá váljanak. • A vizsgán való részvételnek egyéb feltétele nincs. Vizsgakövetelmények: • Tananyagegység tanulási eredmények mérésére alkalmas írásbeli tesztfeladat megoldása. Feleletválasztós, feleletalkotós, igaz-hamis, egy vagy több jó válasz kiválasztása. Kérdések vonatkozhatnak, elvekre , törvényszerűségekre, évszámokra, adatokra, alkalmazható-, alkalmazandó anyagokra, szemléletre, környezetvédelemhez és fenntartható működésre vonatkozó elvekre. • Vizsga 30 kérdésből álló teszt lesz, melyet digitális formában hajtunk végre, telefon segítségével. A kiértékelést a NEPTUN rendszerben lesz rögzítve. • A vizsga gyakorlati jeggyel zárul • A vizsgára a vizsgaidőszak elején kerül sor.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

-

Ajánlott irodalom:

Zöldgazdaság 2021 könyv. https://kszgysz.hu/zoldgazdasag2021-tanulmany Fenntarthatósági jelentések: https://www.mnb.hu/kiadvanyok/jelentesek/fenntarthatosagi-jelentes https://www.telekom.hu/rolunk/fenntarthatosag/fenntarthatosagi-jelentesek https://www.otpbank.hu/portal/hu/IR_Fenntarthatosagi_jelentesek https://www.posta.hu/a_magyar_postarol/alapadatok/fenntarthatosagi_jelentesek https://hu.coca-colahellenic.com/hu/fenntarthatosag/fenntarthatosagi-jelentes https://www.libri.hu/fenntarthatosag?gclid=Cj0KCQiA4uCcBhDdARIsAH5jyUlTc6UTkaVEMjDGxYzLxuYzLImYN5vvp052mfvdbL5WdkbVnmArigoaArZ2EALw_wcB https://www.swietelsky.hu/atlathatosag/fenntarthatosagi-jelentes/ https://www.dreherzrt.hu/fenntarthatosag/fenntarthatosagi-jelentesek/