Tantárgy neve, kódja: 3D nyomtatás a gyakorlatban, GSZABAN-3DNYOMGY-1

Szak neve, képzési szintje: szabadon választható, BSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 2+0+0
Kreditérték: 2
Elmélet: 100 %
Gyakorlat: %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Dr. Tóth László
Felelős tanszék: Innovatív Járművek és Anyagok Tanszék
Tantárgy oktatója(i): Dr. Tóth László , Ádám Balázs, Hansághy Pál, Bognár Adrián, Miskolczi István
Ellenőrzésért felel: Dr. Tóth László
Tárgy oktatásának célja:
A tárgy oktatásának célja megismertetni a hallgatókat a 3D nyomtatás alapjaival, a különböző 3D nyomatás során használatos anyagfajtákkal, különböző filamentek készítésével, a 3D nyomtatási és tervezési technológiákkal, kitérve a 3D nyomtató berendezések használatára, kezelésére és karbantartására, valamint a szeletelőszoftverek alapszintű elsajátítására.
Elsajátítandó ismeretanyag előadás:

Bevezetés. 3D nyomtatási technológiák, Polimer fajták(bio és nem biopolimerek), leggyakrabban használt filamentek és fajtái. Filament szálak készítése, FDM nyomtatók felépítése, kezelése, szeletelő szoftver megismerése. DLP nyomtatók felépítése, kezelése, szeletelő szoftver megismerése. PolyJet nyomtatók felépítése, kezelése, szeletelő szoftver megismerése. Nyomtatókat működtető offline és online szoftverek alapszintű elsajátítása. Kiegészító berendezések bemutatója. Nyomtatott próbatestek vizsgálatai.


Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

A hallgató megismerkedik az különböző 3D nyomatás során használatos anyagfajtákkal, különböző filamentek készítésével, a 3D nyomtatási és tervezési technológiákkal, kitérve a 3D nyomtató berendezések használatára, kezelésére és karbantartására, valamint a szeletelőszoftverek alapszintű elsajátítására, ezenkívül különböző mechanikai vizsgálatokkal.

Képességei:

A hallgató képes lesz különböző típusú (FDM, DLP, PolyJet) 3D nyomtatók kezelésére, beállítására, szeletelőszoftvereik alapszintű használatára. A hallgató képes lesz különbséget tenni a különböző FDM alapanyagok között.

Attitűdje:


Autonómia és felelősség:


További szakmai kompetenciák:


A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
A félév során a hallgatóknak egy beadandó feladatot kell készítenük, amelyre a maximálisan adható pontszám 100. A gyakorlati jegy számítása a beadandó feladat pontszáma alapján történik. Amennyiben a beadandó pontszáma nem éri el a maximálisan kapható pontszám 50%-át (50 pont), akkor a beadandó feladat pótlására adunk lehetőséget.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom:

[1] https://craftbot.com/products/craftbot-flow-idex-xl [2] https://craftbot.com/craftware/legacy [3] https://grabcad.com/print [4] https://support.stratasys.com/en/printers/fdm-legacy/uprint [5] https://support.stratasys.com/en/printers/polyjet-legacy/eden250 [6] https://voxeltek.com/EN/ [7] https://www.anycubic.com/products/anycubic-photon-3d-printer [8] https://www.anycubic.com/products/anycubic-chiron-3d-printer [9] Huszár István: Tárgyiasult ötletek-3D nyomtatás és tervezés, 2021, ISBN: 9786155477973 [10] Florian Horsch: 3D nyomtatás mindenkinek, 994968 [11] Sean Aranda: 3D Printing Filures: 2022 Edition:How to Diagnose and Repair ALL Desktop 3D Printing Issues, 2021, ‎ISBN: 979-8784041258 [12] Neptun, Teams felületekre feltöltött segédanyagok.