Tantárgy neve, kódja: Haladó arduino programozás, GSZABAN-HALAARPR-1

Szak neve, képzési szintje: szabadon választható, BSc
Tanterv: 2023
Heti órászám (előadás + gyakorlat + labor): 0+0+2
Kreditérték: 2
Elmélet: %
Gyakorlat: 100 %
A tantárgy tantervi helye: 2. félév
Munkarend: Nappali
Előtanulmányi feltételek:
Értékelés: gyakorlati jegy
Tantárgy besorolása:
Oktatás nyelve: Magyar
Tantárgyfelelős: Sári Bence
Felelős tanszék: Informatika Tanszék
Tantárgy oktatója(i):
Ellenőrzésért felel: Sári Bence
Tárgy oktatásának célja:
A tanulók megismertetése az Arduino programozás haladó koncepcióival, beleértve a vezérlési feladatokat, valamint a több érzékelő és motorvezérlés használatát egy Arduino autóval kapcsolatos feladatokhoz, mint például a vonalkövetés és a falkövetés.
Elsajátítandó ismeretanyag laboratórium:

1. Komplex vezérlő algoritmusokat, például PID-szabályozást és állapotgépes algoritmusokat alkalmazni egy Arduino-vezérelt rendszer teljesítményének optimalizálása érdekében. 2. Több érzékelő és beavatkozó, például motorok, szervók integrálásának folyamatának áttekintése, és ezek felhasználása komplex problémák megoldásakor. 3. Külső eszközökkel vagy rendszerekkel való kommunikáció olyan protokollok segítségével, mint a Bluetooth, a WiFi vagy a soros kommunikáció. 4. A tanulók megismertetése az Arduino kód teljesítményének és hatékonyságának optimalizálására szolgáló technikákkal, beleértve a memóriahasználat minimalizálását és a rendszer egyéb erőforrásaira gyakorolt hatás minimalizálását.

Elsajátítandó szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség, további szakmai kompetenciák):
Tudása:

- Ismeri a fontos szoftverfejlesztési módszertanokat, informatikai tervek és dokumentációk jelölésrendszerét. - Ismeri az informatika és a mérnöki szakma szókincsét és kifejezési sajátosságait magyar és angol nyelven, legalább alapszinten.

Képességei:

- Tanulmányai során szerzett ismeretanyagát felhasználva képes beágyazott rendszereket specifikálni és megvalósítani. - Folyamatosan képezi magát és lépést tart az informatikai szakma fejlődésével.

Attitűdje:

- Törekszik a hatékony és minőségi munkavégzésre. - A saját munkaterületén túl a teljes műszaki rendszer átlátására törekszik.

Autonómia és felelősség:

Felelősséget érez az önálló és csoportban végzett informatikai rendszerelemzői, -fejlesztői és -üzemeltetési tevékenységéért.

További szakmai kompetenciák:

- digitális technológia hatékony alkalmazása, tanulási célok elérését szolgáló digitális megoldások ismerete

A számonkérés és értékelés rendszere:
Félévközi tanulmányi követelmények:
Projektmunka: A kiírt feladatok készítése kiscsoportos munkában. A feladat megoldása, prezentálása és dokumentálása együttesen 0-100 pont között lesz értékelve. A gyakorlati jegyet pedig a TVSZ alapján kapják a hallgatók.
Vizsgakövetelmények:

Tanulmányi segédanyagok, laborháttér:

Kötelező irodalom:

Ajánlott irodalom:

• Bjarne Stroustrup: A C++ Programozási nyelv I-II. kötet, 2001, ISBN: 9789639301184 • Rick Abdous: Beginners Guide to Learn Arduino Programming , 2020, ISBN: 166061452X